Адвокати на мълчалив протест пред Темида в Разлог и Благоевград срещу Модел 4

Облечени в тоги, адвокатите от Разлог заедно с целия състав на РС излязоха снощи на половинчасов мълчалив протест. Те се събраха пред сградата на Темида, за да изкажат несъгласието си от предложената схема за преструктуриране на съдебната система и предвиденото съкращаване на голяма част от районните съдилища. Обявиха се категорично против модела за реформа за оптимизация на съдебната карта, или т.нар. Модел 4.

„Според тази т.нар. „реформа“ РС – Разлог и други съдилища в страната ще бъдат превърнати в нещо като местни бюра, съдът ще бъде закрит и ще мине под шапката на РС – Гоце Делчев. Това е нерационално, тъй като съдът в Разлог и към момента е натоварен. Съгласно Модел 4 следва да бъдат закривани съдилища, които са със щатове по-малко от 3-ма съдии, а РС – Разлог е със щат от 6-има съдии. Действително в момента работят трима, но това е по обективни причини – има колеги съдии, които са командировани, има такива, които са преместени с конкурс в други съдилища, наскоро почина един колега съдия. Само по себе си закриването на една структура не е същественият проблем, а проблем е това, че се закриват в райони, където хората ще бъдат лишени от достъп въобще до правосъдие. Общини като Белица и Якоруда се състоят от много високопланински села, които са с труден достъп до големите и по-близки населени места, още повече до областния център. Тук зимата е 9 месеца и хората понякога не могат да се снабдят с хранителни продукти, а камо ли да се придвижат до друго населено място, и то толкова отдалечено. Най-големият проблем на нашето общество е дефицитът на правосъдие, комбинирано с липса на достъп до правосъдие. Затова искането на адвокатурата е да има по-широко присъствие на адвокати и съдии при обсъжданията пред ВСС за влизането в сила на тази реформа”, коментира адвокат Димитров.  

Благоевградски адвокати също излязоха на мълчалив протест вчера пред Съдебната палата в знак на несъгласие с обсъжданото от ВСС закриване на част от районните съдилища и изключването на адвокатурата от дебата по въпроса. Адвокатите са категорични, че този модел ще доведе до отдалечаването на правосъдието от хората и демографски проблем, който ще доведе до обезлюдяване на населените места.

„Представете си как 80-годишна жена от село Балдево, която води граждански спор с материален интерес от 2000 лв., ще се справи с интернет, ще подаде молба по електронен път, за да се гледа делото й в Окръжен съд. Преди да се вземе решение за закриване на районни съдилища, трябва да се обсъдят редица въпроси – демографски, социални, натовареност на съдии. Модел, който се налага без обществен дебат, е в ущърб не само на гражданите, но и на адвокатите”, заяви председателят на Адвокатската колегия в Пиринско Мария Георгиева.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *