Адвокати от Пиринско, юристката на полицията и съдебен помощник в конкуренция за 3 съдийски места в АС – Благоевград

Адвокати от Пиринско са преобладаващите кандидати на външния конкурс за 3-те свободни места за съдии в Административен съд – Благоевград. Сред тях са благоевградските адвокати Констанца Рупова, Пенка Смукова и Богиня Богомилова, петричките Велина Пиргова, Сузана Полизоева-Дундева, Магдалена Пиринска от Гоце Делчев и др. Документи за участие са подали юристката на ОД на МВР – Благоевград Величка Спаскова, съдебният помощник в Административен съд Григор Мавродиев, както и юристката Ана Рашкова-Иванова, дъщеря на наскоро пенсиониралата се административна съдийка Илонка Рашкова.

В Административен съд – Благоевград има 4 свободни места за съдии, от които само 1 бе обявено за действащи магистрати, а 3 за юристи извън правосъдната система. Кандидатите, които участват в конкурса за първоначално назначаване, трябва да имат минимум 8-годишен юридически стаж, като те ще се явят на писмен и устен изпит. Действащите съдии, които участват в конкурса за преместване, не полагат изпити и подборът е само по документи. Там конкуренцията е изключително сериозна, тъй като за 1 място ще се състезават 11 съдии и 1 прокурор. За мястото ще се състезават тримата действащи магистрати от Административен съд Димитър Узунов, Димитър Думбанов и Румяна Митева-Насева, които бяха командировани от районните съдилища в Сандански, Разлог и Петрич.

Документи за преместване са подали почти половината от съдиите в РС – Благоевград начело с настоящия председател Вера Коева, чийто управленски мандат изтича в края на годината, бившите шефове Екатерина Николова и Владимир Пензов, Георги Янев и Емилия Дончева. Другите участници са съдиите Божана Манасиева от РС – Петрич, Катя Сукалинска от РС – Сандански, която е в майчинство с третото си дете, Искра Трендафилова от РС – Разлог, както и Крум Попов от Районна прокуратура – Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА   

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *