Адвокатските колегии от Благоевград и Кюстендил призоваха НС да отмени избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

Как Атанасова се е водила цяла година адвокат в Русе и министър на здравеопазването, питат от гилдията  

Адвокатските колегии в Благоевград и Кюстендил призоваха Народното събрание да отмени решението си за избор на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за съдии в Конституционния съд. Двете колегии бяха сред първите 14 в страната, които застанаха на тази позиция. Защо и с какви мотиви попитахме председателя на Адвокатския съвет в Благоевград Мария Георгиева.


„Реакцията ни е предизвикана от процедурата и от начина на избиране на кандидатите, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността. Кандидатурите за членове на Конституционният съд бяха внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно чл. 91б от Конституцията Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост. Отговорите на кандидатите единствено и само на предварително зададени въпроси и лишаването на присъстващите при изслушването, от възможността да поставят своите питания, предизвиква основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите. Въпросите за Конституцията бяха общи, теоретични, като за нивото на второкурсник, студент по право, което възмути цялата юридическа общност. Станахме свидетели на пренебрежително отношение към третия кандидат Цвета Рангелова, чието изслушване бе подминато от депутати и медии, които си тръгнаха, след като приключи изслушването на другите кандидати Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора.

Съгласно чл. 147, ал. 3 от Конституцията за съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж. Как Десислава Атанасова се водила паралелно адвокат и министър на здравеопазването 1 година? Това попитахме Адвокатска колегия – Русе и се оказа, че тя не е подала заявление за отписване през този период, в който е била министър и в трудово правоотношение по Закона за държавния служител”, заяви адвокат Мария Георгиева. Тя допълни, че позицията срещу начина на избор на двамата нови членове на Конституционния съд е приета на заседание на Адвокатския съвет – Благоевград в понеделник. Член на Адвокатския съвет е и депутатката от „Възраждане“  Цвета Рангелова, която не е участвала в обсъждането от морални подбуди. В становището на адвокатите се посочва,  „ че върховенството на закона не може да се постигне и гарантира с уронване на престижа на Конституционния съд чрез попълването му със съдии, неотговарящи на големите изисквания, поставени от Конституцията. Огромното значение на Конституционния съд за демократичните процеси в правовата държава изисква членовете му да бъдат отлични юристи с несъмнена ерудиция и доказани професионални и морални качества. Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури може да има изключително сериозни и трудно обратими последици. С решенията си за избора на двамата кандидати за съдии в Конституционния съд на Република България беше демонстрирано недопустимо незачитане на нормите на Конституцията и на решенията на Конституционния съд. Избирането на кандидатите за срок от 9 години, както е отразено във взетите решения, е в противоречие с Решение №1 от 11.01.2024 г. на КС на РБ по к. д. №17/2023г., в което ясно е прието, че: „Конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото в чл. 147, ал. 2, изр. трето от Конституцията обновяване на състава на Конституционния съд, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на съда“. В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор, без който обществото на практика спира да съществува. Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността. Призоваваме за разум, морал и отговорност народните представители, които да отменят решенията си от 19.01.2024 г. за избор на конституционни съдии“,   призовават адвокатите в общата си позиция.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *