Адвокатът на шофьора от инцидента край Своге: Няма категорични данни, че е карал с превишена скорост

Няма категорични данни, че шофьорът на автобуса, който катастрофира край Своге, е карал с превишена скорост. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV адвокатът на обвинения водач Григор Григоров – Христо Ботев.

„Обвинението гради теорията си въз основа на показанията на тахошайбата, а в съдебната практика е спорно дали показанията на това устройство могат да дадат категорични данни за скоростта в конкретен момент. Обикновено се вземат предвид само когато комбинирани с други данни – ако има експертиза на спирачен път например”, уточни защитникът. „Всички казват, че той е карал бавно”, подчерта Ботев.

Той определи като пропуск факта, че автобусът не е минал технически преглед, но пък подчерта, че според експертизата автобусът е технически изправен.

Доколкото знам, автобусът е оборудван с колани и шофьорът е предупредил пътниците да си ги сложат, каза още адвокатът.

Колкото и бавно да караш на този завой, с такъв вид транспортно средство навлизаш в насрещното, коментира още той

По думите му обвинението срещу Григоров е повдигнато „на юруш” в първоначалния етап.

Слага се едно лице напред, което за всички да бъде виновният. Същността на проблема не е водачът. Ако има грешка, той ще си понесе вината, заяви още Христо Ботев.

Защитникът обяви, че ще обжалват определението за домашен арест на Григор Григоров на Окръжния съд пред Апелативния съд.

Ако се работи по всички направления, разследването ще отнеме може би години, заяви още адвокатът.

„Аз ще се боря със зъби и нокти по това дело да излезе истината. Ако г-н Григоров има вина, да си понесе конкретната вина, но не и всички други да останат невинни”, категоричен беше адвокатът.

Според него трябва да се проследи целият процес от проектирането до изграждането на пътя. „Много е важно дали пък това е щяло неминуемо да се случи, независимо от какви действия е извършил водачът на автобуса”, допълни Ботев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *