Адвокат Албина Анева третата дама от началото на века, която влиза в битка с мъжете за кметския стол в Благоевград

Благоевградската общинска съветничка адвокат Албина Анева ще се кандидатира за кмет на Благоевград от Политическа партия МИР /Морал, Инициативност, Родолюбие/, а партията ще има и самостоятелна съветническа листа, потвърди вчера самата тя. Партията бе създадена на 10 ноември 2018 г. от отцепилите се от „Движение 21“ на състудентката й в правния факултет на СУ Татяна Дончева. Председател на МИР е Симеон Славчев, който беше зам. председател на Татяна Дончева и напусна партията заедно с Анева и още много активисти от цялата страна, недоволни от авторитарните партийни решения на бившата червена депутатка, която през 2005 г. бе кандидат за кмет на София, а през 2016 г. – и за президент на страната.

А. Анева, която е общински съветник няколко мандата, а в последния ОбС – Благоевград влезе от листата на „Движение 21“, е третата жена от началото на този век, осмелила се да се кандидатира за кмет на Благоевград. Първата през 2007 г. беше Аделина Стефанова, която атакува кметския стол от ПП „Граждански съюз за нова България“ – партийната заигравка-еднодневка на бившия лидер на КНСБ Кръстьо Петков и Българския съюз на учителите, но на изборите тя получи едва 594 гласа, или 1,71% от вота на избирателите в Благоевград. 4 години по-късно за първото кресло се пробва и Надежда Барбазова от „Атака“, но резултатът й бе също толкова катастрофален – 642 гласа, представляващи отново 1,7% от гласовете.

Иначе кандидат-кметовете мъже бяха десетки през последните 20 г. През 2015 г. броят им беше 7, от тях най-сериозен провал регистрира Виктор Левунлиев от „Нова алтернатива“, който не можа да събере и 1%. През 2011 г. опонентите на Барбозова също бяха 7 и всички имаха по-висок от нейния резултат. През 2007 г. А. Стефанова се състезава срещу 11 други представители на най-различни партии, коалиции, сдружения и инициативни комитети, в резултат на което гласовете на избирателите не успяха да стигнат за всичките политически амбиции и един от тях – Йордан Янев от „Българска християнска коалиция“, получи само 83 гласа, а на една идея пред него остана Владимир Живков от ХСС със 143 бюлетини. На местните избори през 2003 г. кандидат-кметовете на Благоевград пак бяха дузина и все мъже, а най-драматични бяха резултатите на Атанас Хаджигеоргиев от Демократическа партия, за когото гласуваха едва 142-ма избиратели.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Бай Хой

    Тази потурана, политическа номадка, наистина ли си мисли, че някой ще я избере за кмет?!? Господи, ела си прибери вересиите!!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *