Адвокат М. Кривачка внася в понеделник във ВАС касационната жалба по казуса „Румен Томов”

Адвокат Милана Кривачка, която представлява благоевградския кмет Румен Томов на делото в Административен съд по жалбите на 4 партии – ГЕРБ, МИР, „Нова алтернатива” и „Свобода”, срещу отказа на ОИК- Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията на новоизбрания градоначалник, вече е  получила съдебното решение. Припомняме, че съдия Димитър Узунов върна преписката на ОИК със задължителни указания за спазване на закона и прекратяване на пълномощията на кмета на Благоевград.

„На 28 януари получих официално решението в София, днес ще пиша касационната жалба и в понеделник ще я внеса във ВАС, ден преди изтичане на 7-дневния срок”, заяви адвокат Кривачка. Жалба срещу   съдебното решение е депозирала и ОИК – Благоевград, в която защитават първоначалната си позиция по казуса с Румен Томов. Касационната жалба на ОИК обаче е подписана с „особено мнение“ от тримата членове на ГЕРБ Биляна Петачка, Елена Панчева и Стоян Терзийски, които не съгласни с текста в нея, тъй като считат, че не се излага позицията на административния орган – ОИК – Благоевград, а  се защитават интересите на заинтересованото лице Румен Томов. Текстът на касационната жалба е приет с гласовете на 9 членове от присъствалите 12,  председателят на ОИК Мартин Бусаров не е присъствал на заседанието, тъй като е бил извън страната – в Украйна.  „Не сме съгласни с представения ни текст на касационна жалба, тъй като противоречи на истината, излага защитна теза не в посока правилност и законосъобразност на Решение №300-МИ/20.12.2019 г. на ОИК – Благоевград, а неправилност и незаконосъобразност наРешение №104/2020 г. на АС – Благоевград по административно дело № 1343/2019 г. на АС – Благоевград, с развити неправилни и подвеждащи ни доводи и аргументи. Поради което твърдим, че всички членове, подкрепили този текст, извършват недопустими действия, като вземат недопустимо решение и дори превишават своите правомощия, разписани в чл. 87 от Избирателния кодекс. С оглед на опита, който имаме като членове на предишни общински комисии, внасянето на такова предложение е прецедент, с което действие за пореден път се правят опити за осъществяване на политическа защита от членове на ОИК – Благоевград в подкрепа на заинтересованото лице Румен Томов“, мотивират особеното си мнение тримата членове от ГЕРБ, които считат решението на Административен съд за правилно и законосъобразно. Последното гласуване в ОИК – Благоевград по повод текста на касационната жалба е тест и индикация, каква би била развръзката, ако ВАС потвърди решение на АС и върне казуса „Румен Томов“ за ново разглеждане.

Очевидно е, че мнозинството в 13-членната комисия на ОИК – Благоевград счита, че новоизбраният кмет следва да продължи мандата си, и ще гласува същото решение, както вече го направи на 20 декември миналата година.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА   

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *