Административен съд – Благоевград отхвърли жалбата против избора на ректор на Югозападния университет

Административенсъд – Благоевград потвърди законността на Решението на Общото събрание на Югозападен университет„Неофит Рилски“ за избор на ректор на висшето училище.

Със свое решение Административен съд – Благоевград отхвърля жалбата на проф д.н. Иван Мирчев, проф. д-р Георги Апостолов и проф. д-р Антони Стоилов. Съдът бе сезиран с жалба от тримата професори, кандидати за ректор, които оспориха законността на Решение на Общо събрание на ЮЗУ „НеофитРилски“, обективирано в т.2.2 от Протокол  № 1 от  27.11.2019г., с което за ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“ е избран проф. д-р БориславЮруков.

За да постанови решението си съдът прие, че от събраните по делото доказателства не се установяват и не са доказани твърденията на жалбоподателя за съществени процесуални нарушения и немотивираност на процесния акт, поради което следва да бъде оставено в сила, а оспорването–отхвърлено. Съдът счете за неоснователно и възражението на оспорващите, че избраният кандидат не отговаря на изискванията за заемане на длъжността. Решението отчита и факта, че към момента на избора проф. д-р Борислав Юруков е навършил 65 години, новъзрастовото ограничение като условие по допустимост при избор на ректор е въведено с новата редакция в Закона за висшето образование, която е действаща занапред.

Решението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Муйо Гьонсуратов

    Сега следва да се обжалва и по-високите инстанции да отменят незаконното решение на ПИФ-аджийските кадри в Благоевградския съд и нещата да си дойдат истинските места. Този помияр Юруков излезе по-голям гьонсурат и от Боко Маркуча! Аман от “калинки”, налазили държавата!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *