Административен съд остави в сила заповед на кмета на Петрич за затваряне на хранителен магазин в с. Долна Рибница

Административен съд – Благоевград потвърди заповед на кмета на Петрич Димитър Бръчков, с която е забранено ползването на хранителен магазин в село Долна Рибница. Търговският обект се намира в помещение от 20 кв.м в сградата на бившето кметство в района на околовръстния полигон, която при приватизацията е закупена от Георги Божинов, който при ликвидацията станал и собственик на животновъден комплекс за свине в местността Папреника.

При проверка на комисия от общината било установено, че хранителният магазин бил изграден при отклонение на строителните книжа. Предназначението на строежа било променено и вместо за кметство се ползва за магазин за хранителни стоки, който бил захранен с ел. енергия, като впоследствие е отдаден под наем. На база на констативния акт кметът на Петрич издал забранителна заповед за ползване на невъведения по законовия ред в експлоатация строеж.

Собственикът на имота Георги Божинов оспорил заповедта пред Административен съд с мотива, че комисията от длъжностни лица, извършили проверката, не е изслушала заинтересованите лица и той е бил лишен да се запознае с фактите и доказателствата.

Съдия Иван Шекерлийски счита за безспорно  установено, че строежът не е въведен в експлоатация съгласно законовите изисквания, поради което отхвърля жалбата като неоснователна. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Потърсен за коментар, кметът на село Долна Рибница Стефан Златинов заяви, че той упражнява кметските си правомощия в кабинет, който се намира в читалището. В селото, в което живеят около 400 човека, имало два хранителни магазина, които били в конкуренция. Единият бил този в сградата на бившето кметство, собственост на Георги Божинов. Той живеел в Сандански и го дал под наем на Невена Точкова.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *