Административен съд остави в сила заповедта за уволнение на експолицай Петър Китанов

Административен съд отхвърли жалбата на бившия благоевградски полицай Петър Китанов против заповедта за уволнение, издадена от директора на ОД на МВР – Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев. Мл. инспекторът от „Охранителна полиция” на Второ РУ отнесе най-тежкото дисциплинарно наказание заради нарушение на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР и уронване престижа на службата. Дисциплинарното производство спрямо него бе образувано, след като бе обвинен за съставяне на документ с невярно съдържание. В докладна записка до НАП посочил, че издирвана за ревизия управителка на фирма е в Гърция, а всъщност 27- годишната бизнесдама Мария Костуркова си била в Благоевград и той се срещал с нея в полицейското управление.

Второто му обвинение беше, че след възникнал инцидент в ресторант в кв. „Струмско“, при който пострадал управителят, се опитал да му повлияе да не подава жалба срещу Атанас Георгиев, по прякор Прасето. Оказаното психично въздействие било върху съпругата на управителя на заведението с цел осуетяване на водено разследване за унищожаване на чуждо имущество, причиняване на телесна повреда и закана за убийство.

След двата случая – първият от май 2016 г., а вторият от ноември 2017 г., Петър Китанов попаднал в полезрението на колегите си от „Вътрешна сигурност“, които на 15 декември 2017 г. го арестуваха в кабинета на началника на 2 РУ – Благоевград. По случая бе образувано досъдебно производство и след няколко месеца в следствения арест бившият полицай бе пуснат под домашен арест и след това под парична гаранция. Паралелно с това през януари 2018 г. спрямо него е предприето дисциплинарно производство, в хода на което е установено, че той е злоупотребил със служебното си положение и в двата случая. Дисциплинарният разследващ орган приел, че семействата на Петър Китанов и на Атанас Георгиев /известен с прякора Прасето/ поддържат близки приятелски отношения, съпругите им са приятелки, децата им учат и тренират заедно. Мл. инспекторът дал обяснения, в които посочил, че не е запознат с всички материали, както и че следственото дело спрямо него е в досъдебна фаза. На 13 юни му е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ и служебното му правоотношение прекратено. В жалбата си до съда уволненият полицейски инспектор твърди, че в хода на дисциплинарното му производство не му е дадена възможност да упражни в пълен обем правото си на защита. Тази теза отстоява на делото неговият адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на МВР.

След анализа на събраните доказателства административният съдия Иван Петков счита, че Петър Китанов е уронил престижа на службата, компрометирайки самата длъжност “полицейски служител“ и е създал негативно отношение към МВР, което е тежко дисциплинарно нарушение. Това е така, защото полицейският служител е длъжен да пази доброто име на институцията, която представлява, да насърчава хората да спазват закона, а не сам да го нарушава. Съдията счита, че заповедта за уволнение е законосъобразна и отхвърля жалбата на бившия полицай.

Решението подлежи на обжалване пред САС.

ИЛИАНА ИЛИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *