Административен съд отмени заповедта за уволнение на ексглавния архитект Васил Тинчев, мотивът – процедурата по атестацията му е изначално опорочена

Бившият гл. архитект на община Благоевград Васил Тинчев спечели делото, което заведе в Административен съд за уволнението си. Той оспори заповедта на кмета Румен Томов от 5 януари тази година, с която бе прекратено служебното му правоотношение поради получена възможно най-ниска годишна оценка на изпълнение на длъжността за 2020 г. В жалбата си арх. Тинчев бе изложил мотиви, че процедурата по атестирането е проведена при съществени процесуални нарушения, тъй като не са проведени междинна и заключителна среща, които са задължителен етап от процедурата по Наредбата за условията и реда за оценяване изпълнението на служителите в държавната администрация. Според него оценката е неправилна и необективна, като не са изложени релевантни мотиви, което нарушава правото на защита. В същия ден кметът издал заповед за налагане на дисциплинарно наказание „забележка“ с мотива „забавени преписки“. Това било взето предвид при определяне на годишната оценка на арх. Тинчев, като впоследствие Административен съд отмени дисциплинарното наказание. 

Според съдия Марияна Мицева, жалбата на арх. Тинчев е основателна, тъй като процедурата по атестирането е изначално опорочена и са допуснати съществени процесуални нарушения. Оценката следва да отразява изпълнението на целите на работния план и показаните компетентности от служителя за целия период на атестиране, да е извършена безпристрастно и компетентно въз основа на обективно установими факти и обстоятелства, да е мотивирана и да намери отражение в съответния формуляр по образец, а в случая тези изисквания не са спазени. Обстоятелството, че атестациите, получени от арх. Тинчев за предходните периоди от 2013 г. до 2017 г. са изцяло положителни, също е пренебрегнато. Тъй като издадената заповед е постановена в противоречие със закона, тя следва да бъде отменена, решава съдия Мицева и осъжда общината да изплати на арх. Тинчев сумата от 500 лв., представляваща разноските по делото. Решението подлежи на обжалване пред ВАС .

Припомняме, че арх. Васил Тинчев бе уволнен на 5 януари тази година, само месец преди да се пенсионира. Дисциплинарното производство срещу него стартира на 11 юни 2020 г., но временно бе замразено, след като архитектът се разболя от Коронавирус, и то в тежка форма – беше приет с пневмония в МБАЛ – Благоевград, а после преместен в отделението по реанимация заради опасно ниска сатурация. Възстановяването му продължи дълго, като се наложи да ползва и отпуск за лечение в санаториум. В първия си работен ден за 2021 г. арх. Тинчев е посрещнат с разпореждане да даде писмени обяснения за забавянето на преписки. Свикан е дисциплинарен съвет, който му налага наказание „забележка“. С мотив неизпълнение на служебни задължения, като пропускане на срокове, забавяне на преписки, неспазване на работно време, оценката от годишната му атестация е определена като най-ниската – петица. След като са му взети задължителните обяснения, му е връчена заповед за прекратяване на трудовите правоотношения без предизвестие.

„През време на няколкомесечната съвместна работа никога не съм получавал дори и намек за несвършена или лошо свършена работа. Уволнението ми беше точно по рецептата „Камбитов“ – заради приятели, които имаш, или си подай оставката, или ще бъдеш уволнен. А и като конкретен повод пак беше използван случаят със сградата и имота на съученика на Камбитов. Явно има топла връзка между тях – или общият адвокат, или друго нещо. Проведе се процедура по скоростно уволнение като за кандидатстване за „Гинес“ – бързо и безотговорно на принципа „днес ни има, утре ни няма“. За съжаление на този принцип се управлява общината“, коментира след уволнението арх. Тинчев пред „Струма“.

Той обжалва в Административен съд и глобата от 10 000 лв. на КПКОНПИ, която му бе наложена за конфликт на интереси. Според антикорупционната комисия като длъжностно лице той е издал  разрешения за строеж в свой и в частен интерес на свързани с него лица, което е закононарушение по член 58 на ЗПКОНПИ, поради което с решение от 22 януари  2020 г. го наказва с две глоби от по 5000 лв. Всъщност двете глоби, които са му наложени, са за това, че е одобрил изменение или допълнение на строителни книжа за две сгради, в които е имал собственост. Едната сграда е срещу района на Трето училище в така наречения „Китайски квартал“, а другата на ул. „Иван Михайлов“. Васил Тинчев оспори решението на КПКОНПИ в съда с аргумента, че не е имало друг освен него, който да подписва документите относно строителните разрешения. Съдията по делото Иван Петков потвърди глобата, тъй като счете, че за да отстрани този конфликт на интереси, арх. Тинчев е следвало да се отведе, каквото е изрично неговото задължение, и да представи тези функции на други длъжностни лица от Общинската администрация, притежаващи пълна проектантска правоспособност. Решението не е окончателно, тъй като се обжалва пред ВАС.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *