Административен съд отмени кметска заповед за отчуждаване на нива за улица в с. Баня, сред ощетените благоевградският адвокат Иван Михайлов

Административен съд отмени заповед на кмета на Разлог Красимир Герчев за отчуждаване на частен имот за улица в село Баня. Делото е разгледано след жалба на наследниците на Христо Кюркчиев, които твърдят, че неправомерно им били отчуждени 140 кв.м от общо 414 кв.м нива.

Сред ищците са благоевградският адвокат Иван Михайлов, синът му Димитър и дъщерята Мая по линия на неговата покойна съпруга Мария и тяхна майка,  която е била внучка на Кюркчиев. По силата на кметската заповед за отчуждената земя е определена компенсация от 667 лв. на наследниците, или по 95.29 лв. на всеки, като адвокат Иван Михайлов изобщо бил изключен от кръга на наследниците. Това е само част от множеството съществени нарушения, посочени в жалбата им.

Отчуждаването било извършено след изтичане на сроковете по Закона за устройство на територията, тъй като реализирането на мероприятието улица било планирано през 1990 г. Другото възражение е, че от остатъка на имота не може да са направи самостоятелен парцел.

В хода на делото е назначена съдебно-техническа експертиза и от разпита на вещото лице в съдебно заседание се установява, че улицата е незаконна. Върху терена вече имало асфалтово покритие, без оформени тротоари от двете страни, което било извършено преди 2018 г. На практика улицата, водеща към хотел „Римска баня”, не съвпада на 100% с трасето, предвидено по регулационния план на селото от 1990 г., установява вещото лице Роза Каймаканова.

От Техническата служба в общината обяснили, че пътят е незаконен и има заповед за премахването му, тъй като нямало издадено за него нито строително разрешение, нито каквито и да е строителни книжа. Улицата минавала точно през средата на имота на Кюркчиеви и го разделяла на две части отстрани на пътя, които били с много малка квадратура и които не отговаряли на условията за образуване на артерии.

От страна на община Разлог не са изразили становище и не са изпратили представител на делото.

Съдия Иван Петков счита, че заповедта е незаконна по ред причини, но най-важната е, че са отчуждени 140 идеални части, а не реални части от имота с площ от 414 кв.м.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *