Административен съд отмени предписание на РЗИ за 14-дневна карантина на жител на с. Рилци

Административен съд отмени предписание на РЗИ – Благоевград, с което жител на село Рилци бил поставен под 14-дневна задължителна карантина с основанието, че пристига от „рискова зона“. Здравният инспектор му връчил предписанието на 7 юни, което той оспорил. По жалбата е образувано дело, разгледано от съдия Румяна Митева, която след анализ на събраните доказателства стига до извода, че предписанието на РЗИ е незаконосъобразно поради липса на мотиви.

Съгласно чл. 61, ал. 2 от Закона за здравето на задължителна карантина подлежат контактни лица на лица, болни от заразна болест (холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, Covid-19 и туберкулоза с бацилоотделяне), както и такива, които са влезли на територията на страната от други държави. В случая  инспекторът от РЗИ не е конкретизирал от коя държава и кога е пристигнало лицето, а се е задоволил единствено и само с посочване на обстоятелството, че „пристигнал от рискова зона“, която не е дефинирана като термин в Закона за здравето. Не са представени и доказателства, че поставеният под карантина е бил контактно лице на заразен с коронавирус. Липсата на мотив в предписанието е съществено процесуално нарушение, което е достатъчно основание за отмяната му, счита съдия Митова. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Това е пореден акт на здравната инспекция, свързан с карантина, който пада в съда. Административен съд – Благоевград обяви за нищожно предписание на РЗИ – София, с което е поставен под карантина българин, завърнал се с полет от Великобритания.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *