Административен съд отхвърли жалбата на екскмета Ат. Камбитов срещу глобата от 100 хил. лв., с която го удари КПКОНПИ

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов загуби в Административен съд делото, което заведе срещу КПКОНПИ, която го глоби с около 100 000 лв. заради установен конфликт на интереси. След анализ на събраните писмени и гласни доказателства съдия Димитър Думбанов счете решението на антикорупционната комисия за правилно и отхвърли жалбата. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Както „Струма“ писа, проверката срещу бившия кмет е започнала през 2019 г. след сигнали от орган на съдебната власт. По първия сигнал КПКОНПИ се е произнесла със свое решение от 8.01.2020 г., че не е установен конфликт на интереси при закупуване на общински поземлен терен от дружеството поради липса на частен интерес от страна на кмета. Проверката по втория сигнал обаче е установила, че два имота частна общинска собственост са продадени на „Старт-2015“ ЕООД, където едноличен собственик на капитала и управител е Румяна Шекерлийска, счетоводителка във фирмата на Камбитов. Дружеството е регистрирано през 2014 г., като преди да стане негов управител, тя закупила от Камбитов поземлен имот в гр. Свети Влас.

В периода 25.09.2017 – 3.10.2017 г. като едноличен собственик на капитала и управител е вписан тогавашният кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Той провежда извънредно общо събрание на „Старт-2015“ ЕООД и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв., формиран от натрупаната и неразпределена печалба за 2015-2016 г. Сумата му е изплатена от Р. Шекерлийска в качеството й на счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на горепосочената сума, Камбитов продава дяловете си в „Старт-2015“ ЕООД на бившия си шофьор Ивайло Благов, като промените се вписват в Търговския регистър, а след това – на 20.10.2017 г., за управител отново е избрана и вписана Р. Шекерлийска.

На 17.09.2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на „Старт-2015“ ЕООД. Новият собственик е дружеството „Старт Груп 2020“ ООД със съдружници Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени имота частна общинска собственост през 2016 г. и 2017 г. преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси касае действията на Камбитов в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице. За това му е наложена глоба в размер на 10 000 лв. Отделно от нея, с решение на Комисията се отнема в полза на държавата получената материална облага в размер на 87 627 лв.

Изводите на КПКОНПИ за наличие на икономически зависимости между лицата се базират на практиката на ВАС. В случая събраните доказателства сочат, че е налице дългосрочно финансово-стопанско обвързване между „Старт-2015“ ЕООД и Камбитов, а това внася съмнения в обективността и безпристрастността на лицето, заемащо висша публична длъжност, при упражняване на неговите правомощия, касаещи въпросното дружество, категорични са магистратите.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. поп Нафърфорий

    НеДелчо май ще трябва да повърне малка част от откраднатото, докато бе кмет. Ами сега с какво ще купува гласове за изборите, че и за к-урволяците няма да стига? Кахъря се за горкио, чак го преместих от единия в другия крачол…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *