Административен съд потвърди глобата от 10 000 лв., наложена от КПКОНПИ на бившия главен архитект на Благоевград В. Тинчев

Административен съд потвърди глобата от 10 000 лв., която КПКОНПИ наложи на бившия гл. архитект на община Благоевград Васил Тинчев за конфликт на интереси. Според антикорупционната комисия като длъжностно лице той е издал  разрешения за строеж в свой и в частен интерес на свързани с него лица, което е закононарушение по член 58 на ЗПКОНПИ, поради което с решение от 22 януари  2020 г. го наказва с две глоби от по 5000 лв. Всъщност двете глоби, които са му наложени, са за това, че е одобрил изменение или допълнение на строителни книжа за две сгради, в които е имал собственост. Едната сграда е срещу района на Трето училище в така наречения „Китайски квартал“, а другата на ул. „Иван Михайлов“.

Васил Тинчев оспори решението на КПКОНПИ в съда с аргумента, че не е имало друг освен него, който да подписва документите относно строителните разрешения. Първото съдебно заседание бе насрочено за месец юли миналата година, но ход на делото не се даде, тъй като по това време Васил Тинчев бе в болничното отделение по реанимация с усложнения от Ковид-19. Следващите две заседания  през септември и октомври също бяха отложени по негова молба, тъй като в единия случай е бил на лечение в балнео-санаториум, а в другия имал записан час при лекар специалист. Ход на делото бе даден през ноември, като тогава съдия Иван Петков по искане на адвоката на Тинчев изисква информация от община Благоевград дали е имало друг архитект, който да го замества. По искане на гл. юрисконсулт на КПКОНПИ е добавен и въпросът дали е имало други лица с проектантска правоспособност. От представената справка на заседанието през януари тази година става ясно, че в Общинска администрация има 11 такива специалисти. Васил Тинчев контрира, че те не са архитекти и съгласно ЗУТ не могат да издават архитектурни проекти, и нямат компетентност да се произнасят за сгради, а само за сградоустройствени разработки. Тезата за незаменимост на арх. Тинчев се поддържа от неговия адвокат  Петър Пешев, който счита за неверни твърденията за конфликт на интереси и пледира за отмяна на решението.  Според гл. юрисконсулт на КПКОНПИ арх. Тинчев е придобил право на строеж на самостоятелни обекти в тези 2 сгради, има установен конфликт на интереси, който сам по себе си води до съмнения относно безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията и задълженията му по служба, в това число и за частен интерес. За да отстрани този конфликт на интереси, той е следвало да се отведе, каквото е изрично неговото задължение, и да представи тези функции на други длъжностни лица от Общинската администрация, притежаващи пълна проектантска правоспособност. След анализ на събраните доказателства по делото съдия Иван Петков счита, че има конфликт на интереси, който е могъл да бъде избегнат от бившия гл. архитект, поради което отхвърля жалбата му. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Припомняме, че Васил Тинчев бе уволнен от екскмета на Благоевград Атанас Камбитов на 6 февруари 2019 г. след постъпило оплакване от благоевградчанина Райко Зашев за това, че гл. архитект издал строително разрешение на сграда до съседен негов имот в центъра на града, без да са уведомени заинтересованите страни. Освен това му отказал достъп до строителните книжа и издаденото строително разрешение с мотив липса на правен интерес. Жалба по същия казус имаше и от арх. Катя Симеонова-Гошева, поради което по случая бе извършена проверка. Впоследствие бе свикан дисциплинарен съвет начело със секретаря на общината София Янчева, който счете, че от страна на главния архитект са допуснати нарушения на трудовата дисциплина. На база на тази преценка кметът Атанас Камбитов го уволни, въпреки че дотогава гл. архитект не е бил наказван дисциплинарно като държавен служител. Заповедта за уволнение бе отменена от Административен съд и след 10 месеца Тинчев отново се върна на поста си като главен архитект, след като решението не бе обжалвано пред ВАС от новоизбрания кмет Румен Томов. През януари тази година Васил Тинчев бе уволнен и от сегашния кмет заради дисциплинарни нарушения. Заповедта за уволнение му бе връчена, като се завърна от половингодишно боледуване от Ковид-19, месец преди да се пенсионира. Васил Тинчев обжалва уволнението пред Административен съд – Благоевград, делото е висящо.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *