Административен съд потвърди финансова корекция от 107 000 лв. на община Благоевград заради нарушения при поръчката за ремонт на училища и детски градини

Административен съд отхвърли жалбата на кмета на община Благоевград Румен Томов срещу решение на зам. министъра на МРРБ за налагане на финансова корекция размер на 107 025.44 лв. с ДДС, представляваща 5% от безвъзмездна финансова помощ  по програма на ЕС за модернизация и ремонт на Националната хуманитарна гимназия, Пето училище и Детска градина №8. Корекцията била определена на общината заради установени нарушения при процедурата за възлагане на обществена поръчка, задвижена през 2018 г., а именно използване на незаконосъобразна методика по показателите „Гаранционен срок“ и „Мерки по опазване на околната среда“.

Зам. министърът на МРРБ, който е ръководител на управителния орган на оперативните програми с европейско финансиране, счита, че са нарушени принципите на равнопоставеност, свободна конкуренция и недопускане на дискриминация, поради което налага минимална финансова корекция от 5% на общината. Делото е разгледано от съдия Димитър Узунов, който счита, че решението за определяне на минималната корекция е правилно и мотивирано, и отхвърля жалбата на кмета Румен Томов, като общината е осъдена за изплати съдебни разноски в размер на 4404 лв. Решението подлежи на обжалване пред ВАС, но практиката показва, че почти всички финансови корекции на МРРБ, наложени на община Благоевград за нарушения при провеждане на обществени поръчки, свързани с европейско финансиране при управлението на предишния кмет Атанас Камбинов, се потвърждават от съда.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *