Административен съд ще извърши оглед на недействителните бюлетини за съветници в Банско и преференциалния вот за ГЕРБ и ВМРО в секцията в Добринище

В Административен съд – Благоевград ще бъде извършена проверка на недействителните бюлетини и преференции в СИК №17 при избора за общински съветници в Банско. Това определи съдия Иван Петков, след като вчера даде ход на делото, в което 5-има кандидати за съветници от ГЕРБ и двама от МК „ВМРО – КП „Алтернативата на гражданите” оспорват преференциалния вот. В заседанието участваха само трима от тях – Петър Сакарев, Димитър Проданчин и адвокат Надежда Самарджиева, която представляваше както себе си, така и неявилия се Радослав Юнчов. В залата липсваше и петият жалбоподател Иван Тонин. Те заявиха, че поддържат жалбите, в които като основен аргумент се извежда големият брой недействителни бюлетини, както и неправилно отчетени гласове, поради което искат да бъде извършено преброяване на бюлетините във всички 24 секционни избирателни комисии.

Становището на председателя на ОИК – Банско адвокат Иван Арсениев и избраните общински съветници Евгения Тренчева, Костадин Загорчин и Благой Кишев от ГЕРБ, които присъстваха като заинтересована страна на делото, беше, че жалбата е неоснователна, тъй като няма данни за изборни нарушения и протоколите с резултатите са подписани от членовете на СИК без особено мнение. Съдия Петков определи искането за повторно преброяване на бюлетините като недопустимо, като се позовава на решение от Конституционния съд от 2009 г. Частично беше уважено само искането по отношение на СИК №17 в Добринище, където в протокола са нанесени поправки, от които не се разбира какви са резултатите. Като пример съдията посочи, че в графата за недействителни бюлетини за съветници на ГЕРБ са посочени две цифри – 0 и 48, след което нулата е задраскана, а в словом нищо не е написано. Като действителни гласове за листата на ГЕРБ са изписани цифрите 197 и 175, а словом 197. Поради това бе допуснат съдебен оглед единствено в секция №17 в Добринище на недействителните бюлетини и на преференциите за ГЕРБ и МК „ВМРО – КП „Алтернативата на гражданите“.

Проверката на изборните книжа в чувала ще бъде извършена в следващото заседание, което бе насрочено след 7 дни.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *