Адриан от Сирищник украси центъра на селото с дървени скулптури

Скулптури от дърво на сурвакари със страховити маски, обградени от 10 гъбки и къщичка за птици на стълб за осветление, се появиха преди дни в центъра на ковачевското село Сирищник. Автор на скулптурната група е Адриан Петров, който споделя, че те са малкият му принос за по-красиво село.
„Наскоро ремонтираха площада в центъра на селото, но той остана някак пуст и реших да направя сурвакарите за настроение на местни и гости“, разказа Адриан. А Сирищник е селото в региона с една от най-атрактивните сурвакарски групи с много страховити маски от дърво. 

От няколко години Адриан твори в дома си фантастични фигури, къщички за птици, свещници, кътчета за отдих, сурвакарски маски… Като види дърво, то сякаш му показва какво да сътвори с длетото от него. Домът му е една уникална  галерия от творби. Тези дни прави облегалки на пейките в центъра на селото.
Този самороден творец не е завършил специално училище, учил е в Перник и се е дипломирал със специалност „Двигатели с вътрешно горене“. Но има фантазия, чувство за красивото в природата и на вече изсъхналото дърво да даде нов живот. За него съселяните му казват, че е ръкат и талантлив мъж. А заедно със съпругата му Полина, която е учителка в детската градина в село Лобош, и малкия му син Калоян са част от сурвакарската група на Сирищник. Извън хобито да придава нов живот на изсъхналото дърво, Адриан се занимава със земеделие. Сега, когато времето не е за работа на полето, той по цял ден твори, вдъхва живот на всяко парче дърво.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *