
За Коледа обикновено приготвяме пълнена патица и нашата традиционна капама с различни видове меса и зелеви сарми с мляно месо. На масата задължително присъстват и домашната баклава и коледни сладки, приготвени и украсени от малката ни внучка – Теодора, която е вече на 9 години.
Това е за Коледа. А за Бъдни вечер аз подготвям традиционното меню за всеки български дом – постни лозови, зелеви сарми и пълнени сухи чушки, боб, баница с тиква и орехи и др. Поднасям и от моите готови специалитети като печен патладжан с печени чушки, различни видове туршии, които сама подготвям.
През последните години съпругът ми Тодор не е особено капризен в храненето. Най-много обича шарен боб със сланина, домашна пастърма или кървавица, може и постен, сервиран с приготвени от мен леко люти печени “рибки” с чесън, копър и магданоз. Вкъщи си правим дори и домашен оцет от ябълки и още много др. специалитети.
А ето и по-непопулярните рецепти, за които всеки, който не ги е опитал, може само да съжалява.
Баница с пилешко месо
Продуктите са пиле или 4-5 бутчета; 1-2 глави кромид лук; 125 г краве масло; 50 мл олио, 1 бр. пилешки бульон и сол за овкусяване на месото, и най-важното – 1 бр. пакет одрински кори за баница, които ги има в почти всеки по-голям хипермаркет.
Месото се сварява, след което се обезкостява и нарязва/накъсва на дребно. Лукът се задушава в нагорещено олио до омекване и придобиване на златист цвят. Към него се добавя пилешкото месо, една кафена чаша от пилешкия бульн, в който сме варили пилето. Прибавя се маслото до разтопяване, солта и пилешкият бульон. С тази смес се настила всяка кора поотделно и се навива на рула, които се нареждат в омазнена тава. Навиването на корите на рула е по-практично поради това, че месото не се разпилява при нарязване /баницата може да се приготви и с наложени кори/.
Така приготвена, баницата се пече в предварително нагрята до 250 градуса фурна, след което се намалява постепенно до 200 градуса около 30 минути, до зачервяване на корите. Готовата баница се завива за около 10 минути с памучна домакинска кърпа, за да омекне и да се задуши. Сервира се топла.
Тази традиционна за селата Дъбница, Хвостяне и Блатска баница някога нашите баби и майки я приготвяха с ръчно точени кори, препечени в големи тави върху печки на дърва. Днес все още тази традиция продължава в селата, където има такива домакински уреди и условия. За домакините от градовете с подобен успех могат да се ползват корите.

Баница с кайма и гъби
1 пакет одрински кори; кайма в съотношение 40 на 60% телешко и свинско; 2-3 връзки пресен кромид лук /зелен лук/; около 600 г пресни гъби; 1 връзка копър и 2 връзки магданоз; 100 г масло; 50-60 мл олио, сол на вкус и 1 бр. телешки бульон. По желание може да се добави черен пипер и 1 ч.л. червен пипер.
Зеленият лук се почиства, измива и се нарязва на дребно. Задушава се в нагорещена мазнина. Към лука се добавят измитите и нарязани на дребно гъби, които се задушават заедно с него до омекване. В друг съд с малко олио и половината масло се задушава каймата на дребно с размачкване – почти до готова за ядене. Овкусява се със сол, телешкия бульон, черен и червен пипер /по желание/. Готовата кайма се смесва със задушения лук и гъбите. Добавя се половината от разтопеното масло. Накрая към сместа се прибавят нарязаният копър и магданоз. Така приготвената смес се разстила върху всяка от 8-те кори, които се навиват на рула и се нареждат върху намазнена с малко олио тава. При разстилането на сместа върху корите се слага и по малко от бульона на сместа, който се получава от лука, гъбите и каймата.
Пече се в предварително загрята фурна, като постепенно се намалява до 200 градуса до зачервяване на корите. Готовата баница се покрива с домакинска памучна кърпа за около 10 минути, за да омекне. Сервира се топла.
Ще сложа на трапезата и една интересна
Разядка с булгур
Тя е подходяща за Бъдни вечер. Нужни са 1 чаена чаша булгур; 1 чаена чаша и половина гореща вода; 1 връзка пресен лук; 1 чаена чаша белен пресен домат, нарязан на кубчета; 3 с.л. доматен сок; 1 връзка магданоз. За овкусяване – сол, зехтин и изцеден лимонов сок.
Булгурът се накисва в горещата/вряла вода в голям съд с капак около 30-40 минути, докато омекне и изстине. Към него последователно се прибавят доматеният сок, обелените и нарязани домати, нарязаният зелен лук, магданозът, зехтинът, солта и лимоновият сок – на вкус. Салатата е лесна, постна и много полезна.
Добър апетит на всички и весели празници!