Академик: След месец ситуацията с коронавируса може да е безконтролна!

След месец нещата ще бъдат безконтролни, ако продължаваме така, предупреди пред БНТ акад. Богдан Петрунов и призова всички да се съобразяват с мерките срещу коронавируса на здравно министерство.

По думите му всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.

“Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че, те не се спазват – това е големият проблем”, обясни акад. Петрунов.

Специалистът посочи, че навлизаме в интензивна фаза на разпространение на тази втора вълна на коронавируса, която вече е започнала в целия свят, включително и в България.

“Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин”, подчерта академикът.

Той изрази притеснение, че колегите му на първа линия няма да бъдат достатъчни, за да се грижат за всички заболели.

“Апелирам към всички граждани – моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува”, призова Петрунов.

Според него грипната епидемия ще бъде през декември – януари и тя ще усложни още повече ситуацията, затова и акад. Петрунов препоръчва поставянето на противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата.

Базирайки се на статия в световното научно списание “Сайънс”, той обясни, че не можем да разчитаме много на груповия имунитет: “Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет”.

Акад. Петрунов даде своите препоръки в две основни направления – как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.

За подсилване на имунитета:

– всички препарати за стимулиране на естествен имунитет;

– прием на повече витамини, особено C, D, A;

– прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини;

– повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб.

Задължителни мерки:

– носене на маски;

– постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена;

– избягване на социалните контакти, колкото е възможно.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *