АКО ЕС ГИ ОДОБРИ: Австрия обмисля производството на руската и китайската ваксини

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц каза, че е отворен към идеята руската ваксина Спутник V или пък китайската ваксина срещу коронавируса да се произвеждат в страната му, ако има разрешение за пускането им на пазара на ЕС, предаде Франс прес.

“Ако производителите на руската и китайската ваксина получат зелена светлина в Европа и ако започне производството им там, Австрия ще се опита със сигурност да предостави на разположение производствения си капацитет в подходящи национални предприятия за производството на тези ваксини”, заяви Курц в интервю за германското издание “Велт ам зонтаг”.

“Ще бъде същото както за производители от други страни. Тук става дума да се получи сигурна ваксина, колкото се може по-бързо, без значение от кого се произвежда тя”, каза Курц. Той добави, че тук става дума за ефикасността, безопасността и бързото осигуряване в наличност на ваксините, а не за геополитически борби.

Германската канцлерка Ангела Меркел също каза, че е отворена към идеята за използване на Спутник V в ЕС. Тя също така “открехна вратата” към използването на китайската ваксина, като подчерта, че страна като Сърбия ваксинира по-бързо, отколкото останалата част от Европа с китайската ваксина.

Досега ЕС разреши три ваксини срещу коронавируса – на Pfizer/BioNTech, на Moderna и на AstraZeneca.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *