HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ако закъснявате винаги, ето каква е причината

На всеки човек му се случвало да закъснява за едно или друго поне няколко пъти.

Понякога не зависи само от вас, но да идваш за среща винаги с 20 минути закъснение – това вече е не е приятно, пише Science Alert.

Защо някои хора непрекъснато изпускат превозни средства, закъсняват за важни срещи и дразнят приятелите си?

Според учени от Университета на Ню Йорк в човешкия характер има някои отличителни белези, които помагат да открием “хроничното закъснение”.

“Измислени са най-различни наказания за онези, които закъсняват, но парадоксът е, че дори с тях хората пак не могат да бъдат точни”, коментира психологът Джъстин Крюгер.

Според него една от основните причини за закъснението е фактът, че някои хора просто не могат да преценят колко време им е необходимо за дадена задача.

Проучването показва, че в цели 40 процента от случаите, хората не са способни да преценят колко време им е нужно за нещо.

Друга характеристика на личността, свързана с хроничното закъсняване, е това, че повечето такива хора се занимават с много неща едновременно.

Проучване сред 181 водачи на градския транспорт в Ню Йорк показва, че онези, които предпочитат т.нар. “мултитаскинг”, са и онези, които закъсняват най-много в служебната си дейност.

“Мултитаскингът прави по-трудно осъзнаването на това, което се върши в даден момент”, обясняват учените.

Хората, които закъсняват, трябва да разберат, че не могат да бъдат на няколко места едновременно. Те трябва да планират по-малко неща, но на по-голямо разстояние едно от друго, съветват още учените.

Съветват още и да визуализирате дадената задача, но преди да я свършите, за да имате по-реалистична представа за нейната продължителност.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *