Ако имате суха кожа, никога не правете тези неща!

Сухата кожа е проблем, който може да причини доста сериозни кожни раздразнения и дискомфорт. Повечето хора правят грешки, с които влошават и без това раздразнената си суха кожа. Какво никога не трябва да правите, ако имате суха кожа?

1. Да не забравяте да хидратирате.
Хората със суха кожа никога не трябва да пропускат нанасянето на овлажняващ продукт сутрин и вечер. Жените, носещи грим, трябва да нанасят дълбоко хидратиращ крем със слънцезащитен фактор поне 30 минути преди нанасянето на грима върху кожата. Не забравяйте овлажняването на шията и деколтето.

2. Не прекалявайте с ексфолирането.
Сухата кожа е предразположена към лющене поради понижените количества влага в нея. Много жени правят грешката да ексфолират всеки ден, за да отстранят лющещата се кожа. Това предизвиква още по-големи раздразнения, зачервяване и опъване. Сухата кожа трябва да се ексфолира внимателно, с нежни ексфолианти, и то не всеки ден.

3. Не взимайте дълги горещи душове.
Горещите душове спасяват организма от студа през зимата, но вредят на кожата. През лятото сухата кожа също изсъхва още по-интензивно, ако се къпете с гореща вода.
Ако не можете да се къпете с хладка или клоняща към студена вода (която е значително по-полезна за сухата кожа), намалете времето за стоене под горещия душ.

4. Не използвайте продукти, съдържащи алкохол.
Много козметични продукти съдържат алкохол в известни количества. Алкохолът помага за повишаване ефикасността на съответния козметичен продукт. Ако обаче съдържанието на алкохол е прекалено високо, то ще пресуши кожата ви и ще влоши текстурата й.

5. Не използвайте агресивни почистващи продукти.
Хората с прекалено суха кожа трябва задължително да избягват агресивните почистващи продукти. Тяхната употреба причинява на сухата кожа значителни щети, пресушаване, сърбеж, усещане за опънатост и зачервяване.

6. Използвайте подхранващи и хидратиращи маски.
Колкото повече маски използвате, толкова по-добре за сухата кожа. За предпочитане са домашно приготвените маски, обогатени с овлажняващи масла. Най-подходящи са аргановото, кокосовото масло, маслото от ший.

7. Не използвайте сухи или матиращи фондьотени.
Възможно е да има изключения от това правило, но като цяло матиращите и прахообразни фондьотени не са препоръчителни за суха кожа. За нея най-добре е да се ползват овлажняващи течни текстури, обогатени с масла.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *