Ако обичате да ядете паста, непременно прочетете това

Набавянето на протеини от хляб и паста е полезно за здравето и удължава живота, твърдят експерти, цитирани от британския вестник Metro, цитиран от expert.bg.

Досега се твърдеше, че най-полезни за организма са “цветните” продукти като плодовете и зеленчуците, които ни набавят полезни витамини и антиоксиданти. А по-малко ярките храни, като пастата и хлябът, ни се представяха като по-малко полезни и се изключваха при диети за отслабване.

Тези схващания се опровергават от ново научно изследване, според което хората си набавят 15% от дневните енергийни нужди от протеини, като 40% от тях се падат на растителните, а 60% – на месните.

Проучването, публикувано в научния журнал на Американската медицинска асоциация (JAMA), е проведено сред над 400 000 мъже и жени за период от 16 години. То е дело на учени от Медицинския център в Бетезда, щата Мериленд.

В растителните протеини влизат и тези от пастата и хляба. Здравните показатели на хората и шансовете им за дълъг живот рязко се покачват, ако консумацията на хляб и паста значително надвишава тази на яйцата, например. Съответно намаляването на риска от ранна смърт в този случай е от 24% при мъжете и 21% при жените.

Заменянето на месото със споменатите тестени изделия води до още по-голямо намаляване на риска, който пада до 13% при мъжете и 15% при жените.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *