Ако правите тези неща, никога няма да забогатеете

Някои казват, че богатите хора не са тези, които имат по много, а онези, които имат достатъчно. Но дори и от тази перспектива, не всеки би казал за себе си, че е богат.

Много хора полагат големи усилия, за да забогатеят, но често се провалят, пише vesti.bg. Понякога за това са виновни външните обстоятелства, а друг път – самите ние.

Ето и основните причини, заради които не забогатяваме и сме си виновни предимно ние:

Купуваме неща, които не можем да си позволим

“Ако можеш да си го купиш на неговата двойна цена, значи можеш да си го позволиш”. Тази максима е доста популярна и принадлежи на рапъра и милиардер Джей Зи.

Правилото трябва да важи за всичките ни покупки с изключение, разбира се, на недвижимото имущество. Ако смартфонът, който искаш да си вземеш, е колкото една твоя заплата, нямаш шанс да се озовеш в клуба на богатите.

Не спестяваме

Когато имаме спестени пари, лесно можем да преживеем месец или повече при извънредни обстоятелства. Затова е важно да изградим добра финансова култура и добро отношение към парите. “Никога не спестявай това, което ти остане, харчи онова, което ти остава след спестеното”, казва Уорън Бъфет.

Хвърляме храна

Ако хвърляте редовно храна от хладилника си, защото й е изтекъл срокът на годност, значи имате проблем с планирането на храненето. Хвърляйки храна, на практика, хвърляте парите си в боклука.

Не рискувате

Колко милионери знаем, които са забогатели само от спестяванията си? Ако продължавате само да пестите ще имате резултати, които вероятно и сами можете да прогнозирате. Това не означава да пускате тото или да търкате билетчета, а да се поинтересувате от борси, акции, валута, ценни метали и др. 

Не учите нови неща

Светът се променя бързо и трябва да сме в час с новостите. Ако не намирате време или средства да подобрите уменията си, ще останете на същото ниво, на което сте и сега.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *