Ако пушите, правете това всеки ден

Пушите ли? Или пък сте отказали цигари наскоро? И в двата случая трябва да сте наясно, че приемането на определени витамини ще ви помогне да излекувате белите си дробове след пушенето, пише lekuvai.net. Много от хората пренебрегват този факт. Обичайно мислим, че отказването на цигарите е достатъчно, за да възвърнем обратно доброто си здраве.

Не бива да забравяте обаче, че тютюнопушенето е зависимост, провокирана от никотина. Това вещество нанася тежки увреждания на клетките и на телесните ви системи. Тези структури невинаги оздравяват от само себе си или пък оздравяват твърде бавно. За щастие, има храни, които са богати на хранителни вещества, противодействащи на щетите, предизвикани от никотина. По този метод те ви помагат да излекувате белите си дробове и да се предпазите от респираторни заболявания.

1. Витамин С

Пушенето намалява количеството витамин С в организма ви с до 25%. По тази причина е необходимо да увеличите приема му. Дефицитът на витамин С ще повиши вероятността от развитие на инфекции, тъй като имунната ви система ще бъде отслабена. Други проблеми, които може да възникнат вследствие на дефицит на този витамин, са: Ранна поява на бръчки, безсъние, проблеми с венците. Храните, чрез които може да си набавите това вещество, са: киви, лимони, мандарини, грейпфрут, ананас. Ако продължавате да пушите, трябва да консумирате три пъти повече витамин С. Това ще ви помогне да възстановите белите си дробове след пушене. Ако се опитвате да спрете цигарите, приемът на витамин С ще ви помогне да намалите никотиновия глад.

2. Витамин А

Дефицитът на витамин А или бета-каротин може да доведе до изменения в имунната ви система. По този начин броят на инфекциозните заболявания в дихателната ви система може да се увеличи. Може да си набавите този витамин чрез консумация на: сливи, тиква, манго, праскови, розов грейпфрут, марули, диня, домати, моркови, броколи.

3. Витамин Е

Витамин Е ви помага да понижите риска от тумори на белите дробове, провокирани от тютюнопушенето. Познат е още като токоферол. Той представлява мастноразтворим витамин, функциониращ като антиоксидант. В същото време той допринася за предпазването на есенциалните мазнини. За да се възползвате от него и да възстановите белите си дробове след пушене, трябва да приемате достатъчно витамин Е. Естественият начин да си го набавяте е чрез консумацията на: яйчен жълтък, фъстъци, кокосови орехи, зърнени храни, ориз, соя, броколи, брюкселско зеле, пълнозърнест хляб. Освен че ще ви помогне да възстановите здравето на белите си дробове след отказване на цигарите, витамин Е може да съдейства при лечение на: Болест на Алцхаймер и стерилитет при мъжете.

4. Витамин В9

Витамин В9, или фолиева киселина, допринася за формирането на кръвни клетки. Те възпрепятстват появата на анемия и ви помагат да поддържате здравето на кожата си. Освен че лекува белите ви дробове след пушене, витамин В9 е необходим за правилното функциониране на централната нервна система. Това се дължи на ролята на този витамин в предаването на сигнали. Трябва да знаете също, че този витамин може да ви помогне да се откажете от вредния си навик. За да си набавите витамин В9, е необходимо да консумирате: авокадо, лук, чесън, соя, ядки, ягоди, стафиди, лимони, моркови, тиква.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *