Ако червеният конец на ръката ви се скъса, някой ви е урочасал

Вече почти няма човек, който да не си е вързал червен конец на ръката за здраве, късмет и защита срещу злото.

Суеверието е толкова старо, че не е ясно кога е започнало. В миналото хората са връзвали конче, за да предпазват близките си от болести, за да гонят духове и да противодействат на черните магии. Червен конец се е слагал и на животните, за да бъдат здрави.

С гривна от червени нишки се окичват тези, които са най-уязвими и слаби – малките деца, родилките, младите невести, по-възрастните, както и на тези, чиито красота, успехи и щастие могат да предизвикат завист. Някои вярват, че амулетът предпазва от лицемерите, завистниците и лошите очи. Смята се, че сините, сивите и зелените очи изпращат лоша енергия. Хората, които са преживели голямо нещастие, също могат да урочасат, дори без да имат съзнателно намерение.

Червеният конец се връзва от най-старата жена в къщата. Друго условие е да бъде сложен от човек, който ти мисли само доброто. Ако конецът се скъса, значи някой ви е урочасал и гривната е приела негативната енергия. Със скъсването си тя отърсва човек от злото.

Според някои поверия жените трябва да си връзват кончето на лявата ръка, тъй като тази страна символизира женското начало, а мъжете – на дясната, тъй като се възприема като символ на мъжествеността.  Възрастни хора твърдят, че вързан на лявата ръка червен конец предпазва собственика си от зли магии и лоши очи, а ако е на дясната, го защитава от собственото му неблагоразумие. Последователите на кабала казват, че червеният конец трябва да се слага само на лявата ръка, защото злото атакува винаги от ляво.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *