Активизирало се свлачище заплашва да отреже достъпа до бобовдолския квартал „Еверест“ и да остави без вода жк „Миньор“

Голямо свлачище се активизира в Бобов дол. Подкопава се единствената улица, която свързва жилищни сгради от квартал „Еверест“ с останалата част от населеното място. Хората се притесняват, че ако пътят се разруши, ще останат откъснати от града. Има опасност и за водопровода, който захранва голяма част от квартал „Миньор“.

Обилните дъждове и топенето на снега са активизирали свлачищните процеси до улица “Дружба”. Заради тях дървета в района са се наклонили, асфалтовата настилка се е напукала, пропуквания има и на оградата на детската градина.

От община Бобов дол са притеснени и следят свлачището от известно време. Преди години е правено частично укрепване на оградата на намиращия се в близост затвор, но това не е достатъчно. „Ако не се укрепи цялостно районът, последствията не само за квартала, но и за града ще бъдат много сериозни”, категоричен е главният инженер на общината Валери Георгиев, който коментира ситуацията в тв ефир вчера.

“При продължаваща активация на това свлачище има опасност от скъсване на водопровод, канализация, също така електрозахранване. Има опасност този квартал да изпадне в бедствено положение и да останат без достъп. Съществува и друга опасност – по тази улица преминава един водопровод, който захранва високите части на град Бобов дол, така че не е единственият квартал, който ще бъде оставен без вода”, обясни инж. Валери Георгиев.

Свлачището все още не е изследвано в дълбочина. Очаква се до края на седмицата експерти от „Геозащита” – Перник да обследват района. От общината са потърсили помощ и от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. След като специалистите направят оглед и свлачището се регистрира, ще бъде направен инвестиционен проект за укрепването му, поясни главният инженер на община Бобов дол.

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *