HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Александър Манолев: Ако си добър и отдаден на това, което правиш, резултатите не закъсняват

Листата на ГЕРБ вече е обявена и в нея има немалко изненади. За първи път Сандански е поставен на 5-а позиция, и то с кандидат, който заслужава внимание. Малко познат в региона, но високо оценен от организацията. Кой е човекът, който стои зад тази оценка, срещаме се с Александър Манолев, за да разберем.

 

– Още преди изборите май трябва да Ви поздравя – за първи път кандидат на Сандански заема 5-а позиция в листата. Кой е Александър Манолев и как получи тази подкрепа?

– Трудно е да говориш за себе си, предпочитам другите да ме оценяват. Но мога да кажа най-важното, което ме определя като човек. Аз съм баща на две чудесни момичета. Моят род и семейство са неразривно свързани със Сандански и региона. Няма село или град, където да не мога да открия близки или далечни роднини. Моите корени са тук. Аз не съм спуснат от някоя партия и няма тепърва да опознавам проблемите и надеждите на хората от Югозапада. Но може да попитате и приятелите ми – какво мислят за мен, защо ме подкрепят.

– Попитахме и те говорят само хубави неща. Чак ме съмнява всички да са толкова позитивно настроени.

– Ще намерите и хора, които да кажат нещо лошо, сигурен съм (смее се). Извън шегата – през последните дни съм наистина изненадан колко хора, с които животът ме е срещнал в различно време, се свързват с мен и ми желаят успех. Това е много зареждащо, но и започвам да усещам, че е голяма отговорност, защото те разчитат и гледат към мен. Затова и ми беше трудно да се реша на тази стъпка. Досега съм отговарял за много хора, но в различно качество – като ръководител, като работодател. Тогава отговорността не е по-малка, но разчиташ на себе си и на качествата, които притежаваш. Ако си добър в това, което правиш, и отдаден на него, ако формираш силен екип, резултатите не закъсняват. В политиката обаче резултатът зависи от много субективни фактори извън теб. Затова дълго време не исках да бъда кандидат за народен представител. Но кметът Кирил Котев и д-р Георги Синански успяха да ме убедят и в крайна сметка да приема. Уважавам и двамата – те наистина искат да променят Сандански и региона. За да го направят обаче, им трябва подкрепа на национално ниво. Затова е толкова важно да успеем и да постигнем добър резултат за ГЕРБ и Сандански на предстоящите избори.

– Добре, стига за политика, кажете ми кой е човекът Александър Манолев. Какво обичате да правите, как се разтоварвате?

– Обожавам да съм в планината. Това ме зарежда истински. Там можеш да останеш сам със себе си и мислите си. А Пирин е една много специална планина. Бил съм на много места по света, но не мога да я сравня с нищо. Затова винаги през почивните дни се стремя да съм в Сандански – вечерите са за приятелите и семейството, а през деня съм в планината.

– Четох, че сте завършил висшето си образование в Лондон. Как се стига от Професионалната гимназия по туризъм в Петрич до един от най-добрите университети в света?

– При мен стана на шега. Бях убеден, че трябва да уча зад граница, но не знаех къде. Вече бях изкарал военната си служба. Реших да замина за няколко месеца в Англия, основно за да уча езика. Отидох да живея при мой приятел, който усилено се готвеше да кандидатства в University College London – един от най-добрите университети в света в сферата на икономиката. И реших да опитам и аз. Записах се на курсове и започнах да се готвя. Тогава се събирахме веднъж или два пъти седмично с други момчета и момичета от България, които учеха или се готвеха да кандидатстват в Англия. Спомням си, че те се отнасяха с откровена насмешка, че съм решил да се пробвам. Разбирате ли, това са университети, за които хората се готвят още от началното училище, а аз бях дошъл за няколко месеца и исках да кандидатствам…

– Обаче ви приеха.

– Обаче ме приеха, да. Готвих се наистина много – месеци наред ежедневието ми беше само ходене на уроци и учене вкъщи. Успях да покрия приемните изпити, но и това нямаше да е достатъчно. Помогна ми това, че бях карал военна служба и че много добре в есето си за кандидатстване бях развил какви са възможностите за успешен бизнес модел в постсоциалистически страни като България. Със сигурност не съм бил най-добрият, но съм бил оценен като различен кандидат. Защото това е политика на университета – те се стремят да съберат хора с различен профил и да ги поставят в ситуации, за да видят различен начин на мислене. И ме приеха под условие – да изкарам всичките си изпити през първия семестър без право на грешка.

– И как се справихте?

– На практика живеех в библиотеката 6 месеца. Но успях. А после се оказа, че съм се научил на този ритъм, и го запазих до края. Така завърших с много висок успех, много по-добър, отколкото съм си представял, че е възможно да постигна.

– В биографията Ви пише, че знаете четири чужди езика, готов ли сте да продължим интервюто на някой от тях?

– Никакъв проблем, само си изберете на кой (смее се). Езиците ги научих, така да се каже, „в движение“ и в един момент се оказаха много. Английският е ясен – няма как да завършиш в Лондон и той да не е на перфектно ниво. В университета ми трябваха високи оценки и покрити изпити. А езиците ми се отдаваха, затова като избираем предмет записах испански. Така го научих. По-късно, когато започнах в „Булгартабак“, трябваше бързо да уча руския, защото там бяха основни наши пазари. Затова ходех на индивидуални уроци късно вечер или рано сутрин преди работа. А гръцкия… кой в Сандански не знае гръцки?! Извън шегата – както много хора в нашия регион, семейството на майка ми са изселници от Егейска Македония. И до ден-днешен имам роднини там, които често посещавахме, когато бях дете. Така научих гръцкия още в много ранна възраст.

– Каква кампания ще правите?

– Ще дам всичко от себе си в кампанията, ще се опитам да покажа на хората какви идеи имам и как предлагам да ги реализираме. Надявам се да застанат зад мен и да ме подкрепят. Иначе със сигурност никой от противниците ми не ме плаши – напротив, амбицират ме да покажа, че регионът ни може много повече. Моите приоритети са свързани с развитието на образованието и възможностите за младите хора, създаването на по-добри условия за малкия и среден бизнес като двигател на икономическия растеж, както и привличането на инвестиции в ключови проекти за региона.

Налагането на региона като водеща туристическа дестинация е друга важна цел, която си поставям. Аз съм минал през всички нива на предприемачеството и управлението, занимавал съм се с европейски проекти и мисля, че този опит ще ми бъде полезен като народен представител.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

 1. leonardo dora

  Кредити за всякакви цели
  Предлагаме минималната сума от 5000 евро до 10 000 евро до 20 милиона евро
  При нисък лихвен процент от 2% заем
  Период: до 25 години в зависимост от размера на кредита, от който се нуждаете.
  Клиентите трябва да бъдат
  на възраст над 18 години
  Тази сделка е 100% сигурна за всички клиенти
  За повече информация относно кредита, моля свържете се с нас по електронна поща:
  (Leonardodorafinance@gmail.com)

  Отговор
 2. Анелия Пешева

  Чест му прави с това образование и знания да се завърне в България и да се опита да промени статуквото, дано има успех

  Отговор
 3. Дидо

  Вярвам му на тоя човек, свестен изглежда. Дано има късмет и да успее да покаже още повече качествата си в политиката

  Отговор
 4. Делчев

  Определено най-силната кандидатура в региона. За мен е важно да избера преференция 5. Този човек е различен от целия политически свят и вдъхва надежда за една нова и различна България!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *