HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ал. Божков-Биби направи страшни признания

35-годишният благоевградчанин Александър Божков, по прякор Биби, призна, че е изкарвал пари като лихвар, и бе осъден условно. Той се договори с прокуратурата и се съгласи да изтърпи 2-годишна условна присъда с 4-годишен изпитателен срок и да плати 5000 лв. глоба. До споразумението се стигна след 14 съдебни заседания, които бяха проведени за година и три месеца. Делото стартира по общия ред през февруари миналата година, след като защитата се отказа от съкратено съдебно следствие. За разпит бяха призовани 37 свидетели, които са получили заеми срещу лихва. Внезапна смърт на съдебна заседателка преди седмица предопредели развоя на процеса. Съгласно принципа за неизменност на съдебния състав делото трябваше да започне отначало. При това положение защитата на Биби изигра своя ход и успя да постигне изгодно споразумение с прокурор Станислава Арабаджиева, което вчера бе одобрено от окръжния съдия Диана Узунова. Александър Божков бе обвинен, че от пролетта на 2007 г. до 01.03.2010 г. в Благоевград като физическо лице без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови сделки – предоставял кредити на различни лица срещу лихва за своя сметка и на собствен риск, за които се изисква такова разрешение – лиценз за банкова дейност. В резултат на незаконната си дейност е получил значителни неправомерни доходи в размер на 64 500 лв. Болшинството от 37-те лица, потърсили заеми от него, са плащали месечна лихва от 10% върху главницата. Парите им са давани на ръка, след като подписвали записи на заповеди, договори за заеми, които били нотариално заверени. Други пък подписвали пълномощни на Ал. Божков да се разпорежда с автомобилите им, които били заложени като обезпечение на заемите. При някои от случаите се подсигурявал, като вземал големия талон на колата и го връщал след погасяването на задължението. Повечето от получателите внасяли лихвите, след което спирали плащанията, но Божков не ги оставил на мира, докато не си получи парите. Някои от длъжниците се принудили да напуснат Благоевград, какъвто е случаят с Илко Колесников, който държал автомивка под наем в сервиза на БМВ, точно до офиса на Божков в АПК. Той поискал 2000 лв. заем за пароструйка и върнал парите, след това взел 10 000 лв. срещу 10% месечна лихва, т.е. по 1000 лв. лихва. Плащал няколко месеца, след което спрял, и най-накрая напуснал града, след като Божков започнал да притеснява майка му.

Тихан Спасов пък взел 2000 лв. срещу 12% месечна лихва, т.е. 240 лв. Подписал запис на заповед и започнал да плаща. При едно закъснение на месечната лихва получил заплахи по телефона и накрая автомобилът му бил запален.

Запалена външна врата и изпотрошени прозорци на апартамента си в кв. „Еленово“ намерил и бившият кметски наместник Стоян Ников. През лятото на 2008 г. той взел заем от 400 лв. срещу 20% лихва. Платил две лихви по 80 лв. и спрял, като впоследствие майка му успяла да се издължи, плащайки 600 лв. лихва.

Борислав Дуев взел 1000 лв. срещу 10% лихва с уговорката да възстанови парите за 3 месеца, като подписал запис на заповед. Дал и големия си талон за лекия автомобил „Опел Астра“ на кредитора. Платил 2 лихви по 100 лв. и спрял, но загубил колата си, която била продадена на друг.

Без лекия си автомобил „Нисан” останал Исмаил Гърбев от село Абланица, който го заложил заради заем от 1000 лв. с 20% лихва. Той се простил с колата, която била продадена, след като закъснял с 1 седмица плащането на месечна лихва.

В списъка на 37-те свидетели фигурираше и ексграничният полицай Крум Кирилов, който през пролетта на 2008 г. взел 800 лв. назаем срещу месечна лихва от 105 лв. Той платил общо 705 лв. и през септември 2009 г. Божков го заплашил, че ще му счупи главата, ако не се издължи.

На 7 май 2010 г. след луда гонка с коли Божков е обвинен, че в местността Антените край Благоевград е насочил от прозореца на „Мерцедес“ картечен пистолет към колата на Крум Кирилов с думите: „Спри, ще те застрелям“. Веднага след автоекшъна жената на ексченгето се обадила на телефон 112 за заплаха и престрелка, а Кирилов подава устна и писмена жалба в ОД на МВР – Благоевград. По този случай Александър Божков бе осъден на 2 години условно заради закана за убийство към бившия граничен полицай.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *