Американския университет с 5 водещи места в рейтинговата система

Американският университет в Благоевград се нареди сред отличниците в тазгодишната класация на Министерството на образованието. Университетът е лидер в специалност „Администрация и управление“, дели първото място по „Обществени комуникации и информационни науки“ и заема второто при „Политически науки“, „Икономика“ и „Информатика и компютърни науки“.

Това показват данните от новото издание 2020 на рейтинговата система на 51 акредитирани висши училища в България. Нейната цел е да помага на кандидат-студентите да направят информиран избор за своето бъдещо обучение. Системата също така предоставя информация за тенденциите в развитието на българските висши училища, както и за най-често срещаните професии сред завършилите.

Рейтингът показва още, че АУБ е водещ и по отношение на показателите „Безработица“ и „Най-високите средни заплати в страната“ сред завършилите в следните четири специалности: „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и „Обществени комуникации и информационни науки“. Американският университет заема първото място и в категория „Престиж“ при тези дисциплини и е лидер по отношение на социално-битовите и административните услуги.

ЮЗУ „Н. Рилски” бележи сериозен възход в професионално направление „Право”, което от 6-о място в класацията за миналата година сега е на трето. В челната тройка влизат и традицинно силните за Благоевградския университет „Туризъм”, „Филология”, Химически науки”, „Философия”, „Театрално и филмово изкуство”, което от 3-а позиция м.г. сега е на втора. С три места нагоре – от 9-о на 5-о, се изкачват „Социални дейности”, а „Национална сигурност” и „Администрация и управление” запазват съответно 8-а и 11-а позиция от 2019 г., а „История и археология” – 4-а.

Едно от основополагащите за ЮЗУ професионални направления  – „Педагогика”, от 2-о място м.г. сега е на 5-о. Междувремнно 1.3. „Педагогика на обучението по…” се е придвижило от 7-а на 6-а позиция, а „Теория и управление на образованието” запазва 4-тото си място. Също една позиция надолу – от 4-а на 5-а, регистрира психологията, и две – от 5-а на 7-а – политическите науки.

Що се касае до някои от множеството други показатели, регионалната реализация на завършилите Югозападния университет е 66.86, при 71.39 м.г., привлекателността на висшето училище за кандидат-студентите от региона е 52.51. По отношение приложение на придобитото висше образование показателят е 38.99.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Безплатно просвещение за "калинки"

    Ако държат още на власт незаконния “ректор”-пенсионер и пишман “професор” Юрука во главе с куция агент Андреев на ДС, както и лизачите им по възловите места, ЮЗУ ще продължи да пропада като университет, защото “артистичните” специалности растат поради липса на конкуренция, а там, където има конкуренция, специалностите бележат движение надолу!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *