Ананиев: Предвидили сме над 2,5 млн. лв. за хемодиализа

Над 2,5 млн. лв. за тази година са предвидени за хемодиализа, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в в парламентарната комисия по здравеопазване. Той коментира случая със смъртта на пациент на хемодиализа от Видин, за който беше назначена проверка на центъра по хемодиализа от Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

„В момента тече много сериозна проверка. Имам много подробна информация, която ми е предоставена от директора на болницата, но когато получа резултатите от моите органи, които съм изпратил, ще кажа цялата истина“, увери Ананиев.

В близките дни Министерството на здравеопазването ще предостави 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Средствата са осигурени от Министерския съвет в края на септември т.г. „Това е основен приоритет, защото знаем, че хемодиализата не е на добро равнище в страната. Имаме сигнали за подобни проблеми и в други болници и сме предложили увеличение на парите за тях“, допълни още министър Ананиев.

С решение на правителството са осигурени допълнително 8 млн. лева, които ще позволят 8% увеличение на възнаграждението на работещите в спешните центрове. От 2014 г. досега то се увеличило с 50%, каза още Кирил Анананиев, цитиран от БГНЕС.

Здравният министър отговори и на въпрос, свързан с обезпечаването на националния имунизационен календар. Той припомни, че с нормативни промени през 2017 година се даде възможност МЗ да договаря количества и цени на ваксини за период, по-дълъг от 12 месеца. В тази връзка, през месец ноември миналата година, бе проведена и среща между представители на министерството и компаниите, членове на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, на която е взето решение договорите да се сключват за 2 години.

„В резултат на това стартира обществена поръчка за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации. Сключени са двугодишни договори на обща стойност от 60 млн. лв., като е постигнато намаление на цените с 30%. Междувременно националният имунизационен календар е обезпечен“, увери Ананиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *