Ангелов обяви решението за ваксиниране с AstraZeneca у нас

„Взехме 5 решения относно поставянето на ваксината на AstraZeneca. Първо, тя няма да се прилага при жени под 60 години с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Второ, всички лица, получили първа доза от AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с втора доза. Трето, лицата които са ваксинирани с първа доза на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат доза от Pfizer/BioNTech  не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Четвърто, при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Пето, преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата”. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг днес.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви: „Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели”.

По думите му тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

 Относно ще има ли ново разхлабване или затягане на мерките, доц. Кунчев заяви следното:

„До предварително обявените мерки има още 10 дни. Възможни са движения и в двете посоки – и да  вървим по график на разхлабване и да има отлагане. Продължава тенденцията на спад на заболеваемостта. Следим обаче броят на хората в лечебни заведения и интензивни отделения”.

„Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на един и същ имунен отговор – образуване на антитела и образуване на имунокомпетентни клетки срещу вируса, независимо каква е платформата на тази ваксина. Действително смесването на ваксини ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа”, обясни проф. д-р Мариана Мурджева.

През май ще могат да се ваксинират по 50 000 души, а през юни – 55 000 души, увери професор Ангелов.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *