Ангелов: Покачването на заболеваемостта от COVID-19 в Кюстендил е притеснително

„Притеснителна е тенденцията по отношение покачване нивата на заболяемостта от COVID-19, която наблюдаваме в град Кюстендил. В последните 10 дни имаме експоненциално нарастване на броя хоспитализирани – от 12 до 73 към днешна дата“. Това съобщи министърът на здравеопазването при посещение в областната болница „Д-р Никола Василиев“, където се запозна както със създадената организация, така и със състоянието на настанените в COVID-отделенията пациенти, предава NOVA.

Той подчерта, че епидемиологичните проучвания не дават данни увеличаващият се брой случаи на COVID-19 да се дължи на събирането на много хора на едно място, т.е. на нарушаване на противоепидемичните мерки. По думите му може да се предположи, че предаването на инфекцията в града става по контактно-битов път. Показателен за това е фактът, че има заболели цели семейства, на които се провежда болнично или домашно лечение.

„При населени места с високи нива на заболеваемост, какъвто е случаят в Кюстендил, данните за разпространението на COVID-19 се актуализират на всеки 12 часа и биват своевременно анализирани от Националния оперативен щаб. Информацията до момента не ни дава основание да твърдим, че подобна притеснителна тенденция има и в други градове”, коментира още проф. Ангелов. Като условие за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в страната здравният министър посочи достигането на 200 заболели на 100 хил. души население за 14 дни.

В болницата в Кюстендил е създадена отлична организация за прием на болните с COVID-19, като лечебното заведение има готовност да хоспитализира 103 души, а при необходимост пациенти могат да бъдат настанявани и в отделна сграда с капацитет от допълнителни 40 легла. Осигурени са достатъчни количества лични предпазни средства, дезинфектанти, лекарствени продукти и медицински кислород.

На журналистически въпрос относно подновяването на присъственото обучение на учениците в малките населени места здравният министър посочи, че се обсъждат всички възможности за облекчаване на мерките в отделните сектори. Конкретно по темата, проведени са разговори с министъра на образованието и науката и предстои да бъде взето решение. Това ще се случи след средата на месеца – когато са изминали 14 дни от връщането на учениците от 7, 8 и 12 клас в училище. Целта е да бъде направена реална оценка на ситуацията.

Пред представители на медиите здравният министър коментира и очакваните доставки на ваксини срещу COVID-19: „Въпреки че днес не получихме дозите от ваксината на Pfizer/BioNTech заради лошите метеорологични условия в Германия, цялостната имунизация на българските граждани, получили първа доза от тази ваксина, ще бъде завършена навреме, тъй като за тях се пази и втората доза“. До края на месеца България очаква около 260 хил. дози от оксфордската ваксина, както и още доставки от двете иРНК ваксини. Успоредно с това текат и преговори за осигуряването на допълнителни количества от лекарствения продукт на Moderna.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *