Ангел Джамбазки за Каталуния: Този референдум е защото не искат да издържат Испания

Какъв е основният мотив за референдума в Каталуния? Това е нежеланието на голяма част от гражданите да издържат останалата част от Испания. Но такъв въпрос стои и в Италия. Това заяви пред Нова телевизия евродепутатът Ангел Джамбазки, коментирайки отзвука от референдума за независимост на Каталуния.

От своя страна журналистът Къдринка Къдринова заяви, че темата вече се фокусира не толкова върху референдума и вота, а върху темата за неспазването на човешките права. „Диалог между Каталуния и Мадрид не се води през последните пет години“, коментира тя.

Джамбазки се намеси и коментира спекулации по темата „малцинство“ и заяви, че подобни сравнения „не са уместни за българското общество“. „За да има независима Каталуния, трябва да има държави, които да я признаят като легитимни. В Европа трудно ще намерят някакво признание, за не кажа невъзможно“, заяви евродепутатът.

„Интересното е, че когато говорим за Европа – на националните течения и т.нар. федералисти желанието да има европейски региони е по-скоро федералистка идея. Независимостта на Каталуния не е  свързана със силна или слаба Европа, свързана е с вътрешните натрупвания и икономическата ситуация в самата Испания“, добави Джамбазки.

Според него след 48 часа най-вероятно ще има обявена независимост, но „най-вероятно гражданската гвардия ще остане в региона и ще опита да попречи да бъде обявена независимостта“. „Това ще бъде тежка политическа грешка“, коментира АНгел Джамбазки.

Къдринова допълни, че кралят на Испания все още не се е произнесъл по вота и в неговата власт е да намери пътя за диалог между местната власт и централната в Мадирд.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *