Ангел Кунчев: Може да затворим заведенията, но затваряне на градове няма да има

Няма да предложим затваряне на градове, но затваряне на определени сфери и заведения може да бъде предложено според развитието на ситуацията с коронавируса. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Данните за рекордните 18 смъртни случая от понеделник всъщност не отразяват деня, а данни, които са натрупани от неделя. Ще намерим виновните и ще ги накажем, пише actualno.com.

Специално за детските градини и какви са критериите за работа при условия на COVID-19, Кунчев увери, че насоки и предписания има. Той каза, че до края на седмицата тези предписания ще бъдат представени – както за детските градини, така и за училищата.

Днес, 26 август, ще има решение дали деца, които отдавна не са ходили на градина, ще трябва да се изследват. Кунчев подчерта, че информацията за здравето на всяко дете, включително учениците, е много необходима, като се мисли да има срок от поне един месец да се мине през личен лекар, за да няма струпване на хора.

Какво ще е положението при случаи на COVID-19 в училища и детски градини – от думите на Кунчев излезе, че ще се действа на индивидуална база. Той призна, че в училище ще е много трудно да се наложат маски, но засега препоръката изглежда ще е да се носи маска извън класната стая, в затворените помещения на училищата.

В Германия, във Франция и Холандия има обезпокоителни данни за случаи с коронавирус, но няма нищо тежко като клинични случаи – опасността обаче е за семействата и учителите, обясни националният здравен инспектор.

Кунчев предупреди и, че умората в системата е голяма, особено в РЗИ, защото говорим за ситуация на вече няколко месеца, а не е ясно кога това ще приключи. Той уточни, че държавата не се отказва от идеята за специални COVID болници и добави, че България е далеч от такъв сценарий. За най-пресен пример той даде Варна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *