HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Англия закъса за работници от България

Във Великобритания са се “хванали за главата” от липсата на берачи мигранти

Производителите на плодове и зеленчуци във Великобритания срещат затруднения при набирането на берачи, като повече от половината изтъкват, че не знаят дали ще разполагат с достатъчно работници мигранти, които да приберат реколтата им, съобщава Би Би Си, цитирана от novini.london и Dunavmost.

Мнозина производители обвиняват слабия паунд, който намали покупателната сила на техните работници, както и несигурността по отношение на Брекзит. Около 80 хил. сезонни работници годишно събират и обработват британските плодове и зеленчуци. Повечето от тях са от Европейския съюз, предимно от Румъния и България.

Един на всеки петима производители се оплаква, че те вече разполагат с по-малко берачи от необходимото. Организацията, която представлява производителите на меки плодове, посочва, че недостигът на работна ръка понастоящем е най-тежкият от 2004 г. насам.

Набирането на работна ръка е станало по-трудно дори преди референдума от миналата година, на който мнозинството британци решиха страната им да излезе от Европейския съюз. Ала индустрията смята, че Брекзит изостря проблема и, ако достъпът до работници извън Великобритания пресъхне, това би могло да отслаби домашното производство на безкостилкови плодове като ягоди, малини, боровинки и пр.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *