Англия ще дава лесно визи на лекари и сестри, въвежда ги от 2021 г.

Великобритания ще издава по-бързо визи за медицински кадри след 2021 г., когато Обединеното кралство ще въведе нова имиграционна система. Визовият режим ще важи и за всички европейски граждани, които преди Брекзит са влизали свободно в страната. Това стана ясно по време на реч на кралица Елизабет Втора в парламента в Лондон, в която тя представи управленската програма на правителството на премиера Борис Джонсън. Според кабинета Великобритания спешно се нуждае от 6000 лични лекари и 50 000 медицински сестри, за да бъдат решени проблемите на британското здравеопазване. Излизане на Великобритания от ЕС на 31 януари и окончателна раздяла в края на следващата година след сключване на ново търговско споразумение са приоритетите на новото британско правителство. Това стана ясно след официалното представяне на управленската му програма вчера от кралицата. Традиционната реч на Елизабет II пред парламента не бе толкова тържествена, колкото преди два месеца, когато отново трябваше да прочете как смята да управлява премиерът Борис Джонсън. Затова пък беше много по-амбициозна заради внушителното мнозинство, което консерваторите получиха на извънредните избори.

Джонсън твърди, че има 10-годишен план, надхвърлящ мандата му от 5 г., за да се възползва от облагите на Брекзит. Той включва въвеждане на нова имиграционна система от 2021 г., която на базата на точкова система ще гарантира, че във Великобритания ще влизат само търсени специалисти. Визовият режим ще се отнася и за европейски граждани, които сега свободно пътуват и остават в страната. По-бързо издаване на визи засега се предвижда само за медицински кадри. Правителството на Джонсън планира данъчни облекчения за малки търговци и реформа в системата за разпределяне на бакшишите в ресторантите между собствениците и персонала, което засяга също много българи, които работят като сервитьори или бармани в Англия.

Кралицата обяви, че правителството смята да прокара през парламента 25 законопроекта, като първият е за Брекзит и обсъждането му ще започне още този петък. Елизабет II този път не бе с церемониалната си рокля, пелерина и корона, а в син костюм с шапка и след като прочете речта си, написана от правителството, каза: “Моля се благословията на Всемогъщия Бог да ръководи вашите решения”. Тя не пътува и с каляска до парламента, а с кола. Синът ѝ принц Чарлз, който я придружаваше, също не беше с военна униформа. Обяснението бе, че новото управление идва след извънредни избори. Междувременно шотландската премиерка Никола Стърджън публикува документ, който призовава властта в Лондон да разреши провеждането на нов референдум за независимост на Шотландия. Тя подчерта, че колкото повече Джонсън се противопоставя на тази идея, толкова повече в нейната страна се засилва подкрепата за отделяне от Обединеното кралство. Причината е, че на референдума през 2016 г. мнозинството шотландци гласуваха за оставане в ЕС.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *