Андрей Новаков: България ще влезе до края на годината в Шенген и по суша,

До края на годината България ще влезе в Шенген и по суша, прогнозира в Благоевград евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Българската икономика губи хиляди евро всеки ден от чакането по сухопътните граници на Европа, заяви Андрей Новаков, който наскоро измина с камион разстоянието от Видин до Ротердам.

Неговото очакване е до края на годината страната ни и Румъния да бъдат пълноправни членове на Шенген: „Очаквам да влезем в Шенген възможно най-скоро. С оглед на това, че очакваме влизане в еврозоната от 1 януари 2025, е един разумен срок“.

Новаков припомни, че Австрия, която в момента е единствената пречка за приемането ни в Шенген, също е минала по трудния път:

„Тук може би е мястото да припомня, че Австрия е влезнала много трудно в Шенгенското пространство след опозиция не от кой да е, а от Германия и то точно със същите упреци, че не си пази добре външните граници, така че също е влизала поетапно. Отнел е години този процес“.

От това какъв ще бъде Европейският парламент след изборите тази година, зависи накъде ще тръгне Европа, каза евродепутатът:

„Очакванията са Европейският парламент да бъде обновен. Обичайно това се случва между 40 и 60 процента. Разбира се, доверявам се на това, което казват и социолозите, че ЕНП ще увеличи своя дял. Това е много важно за мен. Има вълна вдясно – и консерваторите, и „Ай Ди“ (крайнодясната „Идентичност и демокрация“ в ЕП) в Италия напредват доста. Това, което по-скоро ме успокоява е, че „зелената вълна“, която беше заляла Европа, вече отива на пето, шесто, седмо място“.“24часа“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *