Аномалиите във времето! Язовир „Студена” заприлича на Сахара, снегът на Вихрен едва 5-10 см

От днес Перник, Батановци и девет села в общината минават на воден режим заради драстичното намаляване обема на яз. „Студена”, съобщиха от ВиК в областния център и публикуваха графика за спиране на водата и имената на засегнатите населени места. Ето какво гласи съобщението, качено на сайта на дружеството:

„Уведомяваме Ви, на основание чл. 41, ал. 4, във връзка с чл. 41, ал. 3 от Наредба №4 от 14 септември 2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационни системи, считано от 18.11.2019 г., се въвежда временно режимно водоподаване, съгласно съобщение, изпратено от кмета на община Перник на имейла на „ВиК“ ООД – гр. Перник на 15.11.2019 г. Режимът се отнася за следните населени места: гр. Перник, гр. Батановци, с. Голямо Бучино, с. Люлин, с. Дивотино, с. Мещица, с. Витановци, с. Ярджиловци, с. Богданов дол, с. Черна гора и с. Лесковец, както следва:
– Водоподаване към потребителите: от 05.00 ч. до 10.00 ч. и от 17.00 ч. до 22.00 ч.
– Преустановяване на водоподаването към потребителите: от 10.00 ч. до 17.00 ч. и от 22.00 ч. до 5.00 ч.
Режимът се въвежда поради създалата се кризисна ситуация, свързана с драстичното намаляване обема на яз. „Студена”.
Ръководството на „ВиК“ ООД – Перник уведомява абонатите си, че от режима ще бъдат засегнати следните населени места: ЦГЧ на гр. Перник, кв. „Ив. Пашов”, кв. ”Проучване”, кв. „Твърди ливади”, кв. „Рудничар”, кв. „Каменина”, кв. „Мошино”, кв. „Изток”, кв. „Тева”, кв. „Стара Тева”, с. Люлин, с. Г. Бучино, с. Дивотино, кв. „Стара чешма”, кв. „Радина чешма”, с. Мещица, с. Витановци, кв. „Могиличе”, кв. „Калкас”, кв. „Драгановец”, кв. „Ралица”, кв. „Варош”, кв. „Клепало”, кв. „Байкушева махала”, гр. Батановци, кв. „Бела вода”, с. Богданов дол, с. Черна гора и с. Лесковец, с. Ярджиловци.
Ръководството уведомява абонатите си, че водоснабдяването на различните райони ще бъде спрямо тяхната отдалеченост от централни градски резервоари.
След реално въвеждане на режима ще се направи оценка по технически параметри на водоснабдителната мрежа и Пречиствателната станция за питейна вода. При невъзможност за осъществяване на режима, предложен от кмета на община Перник, ръководството на „ВиК“ – Перник ще разгледа варианти за нов график на водоподаване.
„ВиК“ – Перник ще Ви държи в течение с всички резултати и промени, произтичащи от наложилия се режим, включително при налагане на промени в графика на водоподаване”, съобщиха от дружеството.

В същото време на страницата на Meteobalkans бяха качени снимки от язовира, направени вчера. Някои от коментарите гласяха: Засушаването и липсата на дъжд създават предпоставки и за такива пейзажи… Ето как изглежда язовир Студена днес.

В същото време се появиха и кадри от връх Вихрен, Пирин, където според подателя им снежната покривка е между 5-10 см, доста малка за това време на годината… Малко е снегът и на Безбог.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *