Антикорупционната комисия проверява имотните сделки на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка по медийните публикации и по сигнала на неправителствена организация за покупката на апартаменти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева, съобщиха официално на сайта на комисията.

Председателят на ПГ на ГЕРБ, правосъдният министър, депутатът от ГЕРБ и зам.-министърът на спорта и кумица на Цветанов ще бъдат проверявани в качеството си на лица, заемащи висши публични длъжности по Закона за противодействие на корупцията.

В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание, уточниха от комисията.

Става дума за спешна поправка, прокарана от ГЕРБ през 2017 г., с помощта на която компанията Артекс инженеринг”, продала жилищата на четиримата, е успяла да поднови изтеклото си разрешителното за строеж за друга своя емблематична сграда – луксозната “Златен век” до хотел “Маринела” в елитния столичен квартал “Лозенец”.

Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач “Артекс инженеринг” АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки, се казва още в съобщението. Ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 – 2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица на висши държавни постове, които са сключили сделки с компанията. Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издаден на дружеството за този период.

Ще бъдат снети обяснения от страните по всички сделки, както и от Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева.

В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма “Артекс инженеринг”, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

В случай, че на Комисията бъде възложена проверка от прокуратурата, КПКОНПИ ще извърши и допълнителни действия, с оглед указанията на държавното обвинение, заявиха още от комисията, оглавявана от Пламен Георгиев.

По-рано днес Цецка Цачева заяви, че е поискала КПКОНПИ и прокуратурата да проверят покупката на нейното жилище, като заяви, че дава съгласие да бъда разкрита единствената й банкова сметка.

Цветан Цветанов пък отново каза, че не е направил нищо незаконно и очаква, когато проверките установят това, да получи извинение.Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *