Антикорупционната комисия проверява висш държавен служител, близък до политически лидер

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проверява информация за приближен до политически лидер.

“Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия”, се казва в официалното съобщение на комисията.

По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на КПКОНПИ към същото това лице. Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата, уточниха от комисията.

“Във връзка със свикания Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС, който Румен Радев свиква днес заради имотния скандал – б.р.) е предоставен доклад на 05.04.2019 г. до президента на Република България относно постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности. Постигнатите резултати и ефективността на Комисията са оценени, както от Европейската комисия, така и от международните партньори. Атаката срещу Комисията е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това. За нас Комисията, сигурността и стабилността на държавата, както и борбата с корупцията, са единствената задача”, се казва още в официалната позиция, пише dir.bg.

В нея се подчертава, че съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, КПКОНПИ е независим специализиран, постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политика по противодействие на корупцията.

Именно председателят на комисията Пламен Георгиев обаче е един от проверяваните по Апартаментгейт. След като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се провери законна ли е огромната тераса с барбекю върху блока, в който има луксозен апартамент и ползва персонално, той отрече да има нещо незаконно, но излезе в отпуска.

Междувременно държавният глава демонстративно оттегли доверието си от Георгиев, като покани на КСНС неговия заместник Антон Славчев. Междувременно обаче и за него се появи информация за съмнителна имотна сделка – заедно със свои близки той купил тераса от над 200 квадрата за по-малко от 40 000 лева. Към нея Славчев е декларира и апартамент в столичния квартал “Хиподрума” срещу 18 000 лева.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *