„Апартамент гейт” и в Благоевград?! 24 общински съветници отрязаха паркоместа в „китайския квартал“ срещу ІІІ ОУ в полза на племенник на ресторантьора Кр. Николов

24 общински съветници лишиха т.нар. „китайски квартал“ срещу ІІІ ОУ от 4-5 паркоместа за гражданите и гостите на Благоевград. Без мотивирано искане на собственика на терена, без да се уведомят съседи и дори без изменение на целия план на ІІІ микрорайон, местните парламентаристи измениха плана за регулация и бордюрната линия на ул. „Ген. Тодоров“, за да отпадне предвиденото в него уширение за паркиране.

В централната градска зона, където паркоместата са абсолютно недостатъчни, доброволното отрязване на няколко е най-малкото странно. Искането уширението за паркиране да се премахне е внесено в общината от собственика и инвеститор Петър Христов, племенник на ресторантьора Красимир Николов-Шапката. Любопитно е, че той не посочва никаква причина, за да убеди Общинска администрация и съветниците, че промяната е наложителна. Въпреки това новият главен архитект на Благоевград Емил Стоянов на 18 март подписва становище, че няма проблем да се изпълни желанието на Петър Христов. Слуховете са, че целта е той да направи тераса към заведението на мястото, предвидено за паркоместа.

Опит да спре тази промяната първа направи съветничката Злата Ризова. Лидерът на ПП „Партия на зелените“ в ОбС  Андон Тодоров бе доста по-подробен, като изтъкна, че планът за този квартал е приет преди 9-10 години, по време на мандата на кмета Паскалев. „В този план ясно е фиксирано, че 10% от имотите трябва да са за паркоместа. Заявлението на собственика П. Христов е за промяна на регулация, а в преписката от общината се добавя незнайно защо и промяна на бордюрната линия. Защо да закриваме паркоместата, за да се свърши работа на някой ли?! Планът е приет и трябва да се реализира такъв, какъвто е, в противен случай трябва да изменим целия план. Там има отчуждени имоти, а исканата промяна не е обявена по съответния ред на съседите“, негодува А. Тодоров.

Въпреки протеста и настояването преписката да се върне за преразглеждане и допълнително комплектуване в комисия, без да се интересуват има ли основателна причина за промяната, болшинството съветници вдигнаха ръце в знак на съгласие. Само четирима гласуваха „против”, а петима с „въздържал се”. Така с гласа на 24 съветници планът бе променен в полза на Петър Христов.

Любопитни подробности четете в днешния брой на вестник “Струма”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *