АПИ обеща до сряда да удави в светлина пътя Н. Делчево-Кулата

До 12 декември тази година всички проблеми по осветлението на пътни възли и пътни връзки на Лот 4 от АМ „Струма” в участъка с. Ново Делчево – с. Кулата ще бъдат отстранени – това обеща министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в официален отговор до петричкия депутат Георги Динев, който преди дни алармира министерството за огромни тъмни участъци по посочената отсечка.

Според министър Аврамова Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/ била отлично запозната с проблемите с осветлението между двете петрички села и всеки месец получавала в мониторинговия доклад на Областно пътно управление /ОПУ/ в Благоевград сигнал за частично или напълно неработещи осветителни системи. Становището на експертите от ОПУ обаче било, че следва да се сформира комисия, която да установи причините за съществуващите проблеми по осветлението и съответно да определи кой носи отговорност за тяхното отстраняване. АПИ назначава такава комисия, която на 24 август т. г. извършва оглед на проблемните участъци и констатира неправилна ориентация на осветителните тела и наклонена ос на носещите стълбове, които са виновниците за 2-та основни проблема – част от осветлението изобщо не работи, а другата свети само в светлата част на денонощието. Комисията препоръчва да бъдат направени още 2 проверки в светлата и тъмната част от денонощието при включено захранване, за да се установят причините за нередностите.

Протоколът за неправилно ориентираните лампи е изпратен на  фирмата, която през 2015 г. поставила осветлението, и тя веднага отстранила дефектите, свързани с гаранционното поддържане. Комисията на АПИ и към момента обаче правела планирани проверки, касаещи захранването на пътните възли и връзки, за да търси причини защо лампите пак не искат да светнат. Проверките още не са завършили, но след приключването им пътната агенция обещава тя или изпълнителят да поемат ремонта на осветлението. Тъй като част от проявените дефекти са повреди по мрежата, в ремонтните дейности ще бъде включена и специализирана фирма за абонаментно поддържане на осветителната система.

В отговора на министър Аврамова не се казва докога ще продължат проверките на специализираната комисия.

АПИ демонстрира отлично познание и по проблемите с  осветлението на Е-79 от местността Антените в края на Благоевград до кв. „Струмско”, за които я сезира благоевградската депутатка от ГЕРБ Даниела Савеклиева.

Според агенцията осветлението в 8-километровата отсечка е изградено в разделителната линия на пътя в периода 1986-1988 г., а от 1990 г. то въобще не работи. При рехабилитацията на пътя през 2001 г. е констатирано, че трафопостовете, захранващи лампите, са в частни имоти и са разрушени, а кабелите в разделителната ивица са скъсани. Чак през 2009 г. е назначена комисия с представители от АПИ, община Благоевград и сектор „Пътна полиция” към Областната дирекция на МВР за установяване на техническото състояние на осветлението, електрическите кабели, електрозахранващите съоръжения, стълбовете, както и тяхната собственост, поддръжка и експлоатация. Комисията предложила да бъдат демонтирани осветителните тела и рогатките от стълбовете, тъй като в това си състояние представляват опасност за движението по пътя. Демонтажът е извършен 7 години по-късно – през ноември 2016 г., което е показателно за темповете, с които се решават проблемите в България и за основателността на максимата „Ако искаш да не свършиш една работа, създай комисия”.

Към момента АПИ е вкарала тъмния 8-километров участък през Благоевград в общо задание за проблеми с осветлението в цялата страна, изготвено на база подадената от всичките 28 пътни управления информация. Агенцията обещава поредна комисия през януари-април 2019 г. да направи анализ на причините за тъмните участъци и тогава, в засимимост от бюджета си за следващата година, да планира конкретни мерки, като междувременно догодина възнамерявала да сезира и община Благоевград за участъка Антените-„Струмско”, та съвместно да измислят как да решат окончателно проблема.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *