HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Аптечка при пътуване с деца

Ако скоро ви предстои пътуване и искате то да е повече от невероятно и незабравимо, важно е да се подсигурите с пътна аптечка. В зависимост от това дали ще пътувате в страната или в чужбина, добре е да предвидите някои от нежеланите здравословни смущения, които могат да ви се случат и да вземете съответните медикаменти. Важно предимство на мобилната аптечка е, че ще купите нужните медикаменти на редовни цени от града, в който живеете. Ако ги купите от мястото, към което пътувате, има голяма вероятност да откриете лекарствата на цени в пъти по-високи от обичайните.

При избора на лекарствените средства за пътната ви аптечка имайте предвид три важни фактора: особеностите на посещаваната страна, характера на пътуването и състоянието на собственото си здраве.
Ако страдате от хронични заболявания, задължително трябва да вземете лекарствата, които пиете всеки ден.
Ако пътувате в чужбина, задължително проучете дали се изискват някакви допълнителни ваксинации, какво е местното медицинско обслужване, къде можете да получите лекарска помощ, ако спешно ви се наложи, как могат да се отразят храната и климатът върху здравето на вас и децата ви.

Ето кои са най-честите здравословни проблеми, които може да ви споходят по време на пътуването:
Световъртеж в самолета, прилошаване от люлеенето на кораба.
Проблеми с храносмилането поради рязката смяна на климата, менюто и водата.
Порязвания и малки наранявания, които трудно се избягват по време на отпуск.
Простуда.
Летни вируси.
Слънчеви изгаряния, топлинни удари и различни кожни алергични реакции от слънцето.
Главоболие и зъбобол.
Ротавируси при децата.
Поява на алергии.

Ето какво трябва да съдържа аптечката при пътуване:
Комплект за първа медицинска помощ: стерилен бинт, памук и превръзки; кислородна вода или риванол; пластир (лейкопласт).
Температуропонижаващи средства, съдържащи парацетамол или ибупрофен. Задължителни са, ако с вас пътуват деца.
Болкоуспокояващи средства от групата на аналгетиците.
Средства при травми.
Средства при инфекции на стомашно-чревния тракт. Разстройствата на храносмилателната система се срещат често при пътувания и могат да се получат от приемане на суха храна продължително време, нетипична за обичайната ни кухня (екзотична), мръсни ръце, замърсена вода и т. н.
Средства против ухапване от насекоми.
Слънцезащитна козметика и крем за слънчеви изгаряния.

Противоалергични средства. Ако сте с деца, имайте предвид, че почти всяко трето дете в днешно време страда от някакъв вид алергия. Може да се случи от нова храна, подправка, ухапване от насекомо или просто полените в даден район, затова бъдете подготвени да реагирате.

Средства против прилошаване по време на пътуване и морска болест. Дори да нямате проблеми с вестибуларния апарат, винаги носете подобно средство, тъй като всяко пътуване крие изненади, особено за децата.
Капки за нос, солен разтвор и капки за уши при поява на настинка. Настинките са класически случай при почивка на море или планина. Затова се заредете предварително с капки за нос, солен разтвор и капки за уши, тъй като много често на морето се получават болезнени отити.

Ако пътувате с деца, не забравяйте да вземете:
Термометър
Упътванията към лекарствата
Телефонен номер на педиатъра
Здравна книжка на детето

При всички случаи е добре преди пътуване да се консултирате с педиатъра си за подходящите за вашето дете лекарствени средства и тяхната дозировка.
Ако пътувате зад граница, транспортирайте медикаментите през границата в оригиналните им опаковки, за да нямате проблеми с митническата служба.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *