HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Арестуваният за 4 кг дрога Р. Методиев-Турчина от с. Илинденци влиза в бизнеса с риба, взе за 10 г. водоема в с. Плоски

Показно арестуваният през февруари 2011 г. Румен Искренов Методиев-Турчина от струмянишкото с. Илинденци, у когото полицаите откриха 4,3 кг сух канабис, е един от мистериозните наематели на държавното дружество „Напоителни системи“ ЕАД, което за последните 2 г. раздаде под наем за по 3 и 10 г. десетки язовири и водоеми в цялата страна и от 1 г. категорично отказва да оповести имената на наемателите си и договорите с тях.

Името на Турчина изскочи от негово инвестиционно предложение, депозирано в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, с което той заявява немерението си да отглежда риба в т.нар. изравнител „Плоски“ в землището на едноименното санданско село. От приложените към искането документи става ясно, че Румен Методиев е сключил договор за наем на водоема с „Напоителни системи“ на 30.09.2015 г. за срок от 10 години.  Не е ясно каква цена плаща Методиев, но в стремежа си да се отърве от всякаква своя собственост и само да й събира пари от наем държавното дружество раздаде изравнителите и водоемите за жълти стотинки – срещу 50-100 лв. месечен наем в зависимост от площта, и дори голям язовир като „Стойковци“ край с. Логодаж беше харизан на наемателите му срещу смешната цена от 2000 лв. месечно.

Любопитно е, че през октомври т.г. Методиев е поискал съгласие от „Напоителни системи“ да предостави за ползване  водоема на трето лице. След като на 26 октомври 2017 г. „Напоителни системи“ се е съгласила, на 1 ноември Румен Методиев е сключил договор за преотдаване на „Плоски“ на фирма „Вабирох 2017“, тоест е сключил договора със себе си, защото  фирмата е основана от самия него 2 седмици по-рано с уставен капитал от 3 лв. Според юристи врътката е направена, защото като управител на ЕООД Методиев ще може да се ползва от някои търговски облаги, каквито не му се полагат като физическо лице.

Затова до 2025 г. фирма „Вабирох 2017“ вече е официален наемател на водоем „Плоски“, за който е планирал сериозен бизнес. Идеята на Методиев е да създаде в него рибовъдно стопанство с поликултури от шаранови и пъстървови риби. В „Плоски“ той възнамерява да отглежда и респективно да продава около 5000 кг риба годишно от видовете шаран /50-70%/, толстолоб /28-38%/, бял амур /3-5%/, пъстърва и други хищни риби /10%/ и 5% есетра. За да не се нарушават еконормите, бизнесменът планира в сезона на активното отглеждане на риба да чисти меката водна растителност, която пречи на кислородния и газов баланс на водата, да я обогатява с кислород с аератори през лятото и чрез разбиване на леда през зимата, да ограничава цъфтежа на водораслите, периодично да опреснява 25% от обема на водата и др.

Поредният наемател на частна държавна собственост, каквато е изравнител „Плоски“, е с чисто съдебно минало. Акцията през 2011 г., когато го арестуваха, приключи със съдебно дело, но не срещу  него, а срещу Венцислав Тюфекчийски, а в процеса Турчина беше свидетел. В същото наркодело стана ясно, че със СРС-та са прихванати любопитни разговори между него и полицай от Сандански, но и това не смени статута му на свидетел с обвиняем. През 2012 г. името му изскочи в друго дело, този път в Районен съд -Пазарджик, където софиянка, осъдена за притежание на 103 г марихуана, заяви, че е купила дрогата от Румен Искренов Методиев от с. Илинденци, област Благоевград, но по това дело Турчина не бе открит.

БОРЯНА ЦОНЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *