Арестуваха българин, източил 1,4 млн. динара от банкомати в Сърбия

Полицията в Белград арестува 59-годишен български гражданин, откраднал 1,4 милиона динара (около 23 500 лева) от банкомати. За ударите си той ползвал подправени платежни карти.

Мъжът с инициали Л.В.И. е обвинен в инсталирането на устройство за изтегляне на данни, така наречената „ливанска примка“, на банкомати в Белград от ноември 2019 г. Така е крадял банкови данни на клиенти от техните разплащателни карти. След това той е направил подправени платежни карти, в които е въвеждал откраднатите данни и ги е използвал за теглене на пари от банкоматите, предаде БГНЕС.

По този начин Л.В.И. е откраднал общо около 1 400 000 динара от сметките на редица граждани, съобщава сръбският „Телеграф”. Заподозреният ще бъде изправен пред главната прокуратура в Белград, съобщиха от сръбското МВР.

Полицията обясни, че „ливанската примка” е устройство, което се поставя на банкомат на мястото, където влиза картата. То не е забележимо и прилича на част от банкомата. След това устройство чете номера на картата, въз основа на което крадците правят фалшива такава и я използват за теглене на пари от сметката.

„Поставянето на механизма в банкомата отнема само няколко секунди и се отстранява след няколко дни”, обясниха от полицията и добавиха: „След това измамникът прехвърля на компютъра си данните на всички клиенти, които са използвали банкомата в този период и прави фалшиви карти. Що се отнася до ПИН кода, който е необходим за достъп до акаунта, той най-често се записва със скрита камера, но има и устройства, които автоматично запомнят номера, след като картата е поставена в банкомата”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *