Арменската общност в България на протест

Арменската общност в България се вдигна на протест. Стотици се събраха в Пловдив, за да поискат оставката на Епархийския съвет на Арменската православна църква. Причина за недоволството е новият устав на епархията, който застрашава арменците у нас да останат без свещеници, предава Нова телевизия.

В края на този месец изтича визата на бургаския свещеник отец Похос Микайлян. Престоят му в България може да бъде удължен ако той се съгласи с новия устав на Епархийския съвет.  „Ако аз ще приема този устав той ще даде подпис. Това е противоканонично, противоцърковно. Аз не мога да приема”, коментира свещеникът.

Три месеца Варна е без свещеник, който е обслужвал 3 от 13-те арменски енории. Подобна може да бъде ситуацията и в Бургас. „До тук съвсем реалистично от 1 ноември шест енории от 13-те няма да имат свещеник”, каза Мариям Гарабедян от арменска църква Пловдив

Почти всички арменски свещеници у нас са чужденци. Преди около година председателят на Епархийския съвет Антраник Шакариян от Варна налага промени в устав. Те засягат разпореждането с църковните имоти. Ако свещениците не приемат устава в този вид, техните визи няма да бъдат удължавани от Съвета. Това се случва и без разрешенеието на главата на Арменската апостолическа църква . „Нито уставът е признат, нито е признато ръководството на Епархийския съвет като легитимно”, коментира и  бившият председател на Епархийския съвет Ропен Чаушиян.

На протеста в Пловдив пристигна архиерейският наместник на Арменската православна църква за Румъния и България епископ Татев Агопян.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *