Арнаудова изнесе шокиращи подробности за смъртта на 14-г. момче

“Установено е от разследването и съдебномедицинската експертиза, че предотвратяването на смъртта на детето е било възможно при правилна реакция – даване на антидота и извикване на екип на спешна помощ. Решението за пълна упойка е взел самият Валентин Павлов. Експертите на съдебномедицинската експертиза считат, че не е било необходимо поставянето под пълна упойка от медицинска гледна точка“.

Тези подробности разкри говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, във връзка с искането на прокуратурата за снемането на имунитета на кандидата за народен представител от листата на Реформаторския блок д-р Валентин Павлов, заради смъртта на 14-годишно момче по време на стоматологична операция. По думите на Арнаудова д-р Павлов не е извършил консултация с педиатър, не е извършено лабораторно изследване, ЕКГ, уточнява Канал 3.

“Според доказателствата се касае за грубо нарушаване на медицински стандарти, неизпълнение на лечение по закон, неправилна терапия, която е довела до смъртта на 14-годишното дете“, посочи говорителят на главния прокурор.

“Детето е било поставено от анестезиолога под пълна анесетезия. Никой не е знаел, че детето е страдало от генетично заболяване, провокирано от пълната упойка“, посочи тя.  По думите детето е било отведено в спешния център “Пирогов” твърде късно, 2 часа след като е изпаднало в състоянието, довело до смъртта му.

“Налице са редица грешки, допуснати от тримата лекари. Една от тях е неизвикването на екип на спешна помощ, а частна линейка“, съобщи Арнаудова и добави, че в 17:05 лекарите само са констатирали смъртта на детето. Арнаудова добави, че преди да се поиска снемането на имунитета на д-р Валентин Павлов, съпругата му – д-р Павлова и анестезиоложката д-р Филипова са привлечени като обвиняеми.

“Ако ЦИК даде разрешение да се снеме имунитетът на д-р Павлов, СГС ще възобнови производството срещу него. Екипът има готовност, в случай на липса на възражение, максимално бързо да предаде лекарите на съд“, каза Арнаудова.  По думите 3 месеца никой не е уведомил прокуратурата за неестествената смърт на това дете, а през септември бащата е подал сигнал за случая, след като дотогава е чакал да бъде разпитан за смъртта на сина си.

“Обикновено когато в “Пирогов” има такъв случай, веднага се уведомява прокурор. В този случай не е било така. Това забавяне доведе до това едва днес да се поиска снемането на имунитета на кандидата за народен представител. Не сме установили конкретно действие по прикриване на доказателства”, каза още Арнаудова.  Тя добави, че по случая са събрани достатъчно доказателства и не се предвижда ексхумация на тялото.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *