Арт предприемачът Кирил Костов и сестра му Яна с предколеден подарък – разрешиха им сондаж до 11-те кладенеца на ВиК – Благоевград

Бъдещият благоевградски арт център „Ателие Боляр”, който Яна Костова и брат й Кирил планират да построят върху площ от 4 дка в Благоевград, получи разрешително от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” за собствено водоснабдяване. Предколедно ведомството даде картбланш на двамата артистични предприемачи да издълбаят сондажен кладенец за добив на 2396 куб.м вода за нуждите на арт центъра в местността Джампалица, шоурума към него със застроена площ от 2 дка, паркинга върху 600 кв.м и 1200 кв.м зелени площи. Подземното водно тяло, откъдето кладенецът ще се пълни, има достатъчно свободен капацитет от 41,20 литра в секунда. Другата част се ползва от ВиК – Благоевград в 11 шахтови кладенеца, с които се осигурява питейното водоснабдяване на благоевградчани.

Освен водното дружество в района с аналогични кладенци и разрешителни са още „Леско” ООД, „Евро мийт енд милк” ЕООД, „Темпро метал” АД и Радослав Лазов.

Братът и сестрата вече имат договор с ВиК за обслужване на изгребната яма с капацитет 17 куб.м, в която ще събират отпадните води.

Преди да пуснат сондите, те обаче трябва да се съобразят с няколко страници изисквания на контролните институции, сред които са тези да не превишават отпуснатото им водно количество, да не пускат отклонения към техни съседи по парцел, да си изградят санитарно-охранителна зона и т.н. Ако не изпълнят дори едно от условията, разрешителното ще им бъде отнето.

Както „Струма” вече съобщи, Кирил и Яна Костови се завърнаха от Манхатън и Дубай, за да направят в родния Благоевград модерен производствен център за изделия от плъстена вълна. В него те искат да възродят плъстенето и производството на филц и килими, които главно ще изнасят. Освен от памук и вълна бъдещите им текстилни уникати ще бъдат още от коприна, вискоза, австралийска и камилска вълна. Кирил е учил в Ню Йорк в колеж за дизайн, мода, изкуство, комуникации и бизнес, а сестра му се е занимавала с изработка на костюми, дизайн на сцени, модни ревюта.

Кирил Йорданов Костов е на 41 г. Завършва Езиковата гимназия в Благоевград и заминава да работи в Южна Африка. Няколко години по-късно се връща, 2 г. учи „Английска филология“ в ЮЗУ и отива на бригада в Америка. Остава в Ню Йорк, където записва колеж за дизайн, мода, изкуство, комуникации и бизнес.

Сестра му е 2 г. по-малка от него, завършила е паралелката по изобразително изкуство в благоевградската Хуманитарна гимназия, но се реализира професионално в компания за PR в Дубай.

Преди 2 г. двамата се прибират в България и решават да си направят собствен бизнес с парите, които са събрали зад граница. Фирмата им е регистрирана през 2015 г. с капитал от 200 лв. на домашния им адрес в Благоевград, бул. „Васил Левски”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *