АРХЕОЛОГИЧЕСКА НАХОДКА КРАЙ БЛАГОЕВГРАД! Римска селищна могила спря строителството на пътя до гробището на с. Изгрев

Римска селищна могила спря изграждането на пътя да гробищата в благоевградското село Изгрев. На находките попаднали кметът на селото Йордан Китанов и булдозеристът, когото наел преди три дни да разшири пътя и да оформи паркинга край навеса до гробищния парк.

„Цяла нощ не съм спал от нерви! Яд ме е, че не свърших работата и после да ида в музея да кажа за парчетата керамика. Сега кой знае кога ще разрешат да довърша пътя, а тъкмо кметът Камбитов ми отпусна средства!“, откровен е селският управник и разказа: „Почнахме да разширяваме пътя, по проект трябва да е широк 8 метра, та да е удобен за ползване. Излизаха някакви керемидки, ама аз от стари хора в селото знам, че някога на това място отгоре, където изчистихме драките и заравнихме за паркинг, е имало овчарник. Като излезеха по-големи плочи, ги слагахме настрани.

Вчера трактористът отиде на изследвания и, какво ме би по главата, пих кафе в центъра на града и минах през музея, та им казах. Миналата година утрепах сума време да ходя по музеи, в архива, срещах се с проф. Васил Марков от ЮЗУ, който изследва древнотракийски светилища, и с колегата му, историка доц. Китанов, за да намеря някаква история за селото ни, откъде сме дошли, откога е населено и навсякъде удрях на камък. За нашето село никъде няма нищо. Дори в Енциклопедията на Пиринския край моето село не фигурира. Авторът Роснев дори се извини, че го е пропуснал, но ми обясни, че било младо село, оформено от преселници от околните села Марулево, Хърсово, Градево…

Та вчера минах през Регионалния исторически музей, казах, че съм намерил две керемиди със знаци по тях и… дойдоха с буса и само дето не ме разстреляха. Взеха три керамични плочи със знаци по тях, нещо като звезда имаше. Наредиха веднага да спра работата, подали са моментално сигнал в Министерство на културата, а оттам, защото се скарах с тях, директно се свързали с кмета Камбитов. Опънах им се, че Камбитов ми е дал парите и само той може да ми нареди да преустановя работа.

Три дни срок имам и тъкмо уредих от Евтим Евтимов трактора. Това е 20-тонна машина и не се мести лесно,  плащаме за нея по 1000 лв. на ден, защото хората си имат график на ангажиментите. След нас трябваше да отиде да изравни пътя до гробището на съседното село Еленово, който също е в окаяно състояние. Но това е положението, вече нищо не мога да направя, не ми дават по целия баир нищо да пипам. Само се чудя сега хубаво или лошо направих за хората“, призна кметът Йордан Китанов.

Докато показва отломките, които са навсякъде в района, той обяснява как миналата година мястото, определено за паркинг, било цялото в драки, а и съселяните му сигнализирали, че има и змии. Година и половина чакал  финансиране за пътя и да го вместят в графика за ползване на булдозера. Преди дни от общината му отпуснали 5000 лв. и машината била налице. Керамиката излязла, докато разчиствали храстите, малко по-надолу на завоя също се натъкнали на почти цели плочи. Открил и парче метал, но го взел за корен и неволно го счупил.

„Ей този, черният пласт най-силно впечатли археолозите. Четкаха с някакви четки, предполагат, че може да е опожарена сграда – показва кметът Й. Китанов и продължава: Май си намерих историята. Миналата година бях на море на Лозенец, когато на 18 август, Деня на успение на Иван Рилски Чудотворец, ми се обадиха от Министерството на земеделието и горите с новината, че министър Танева ми е разписала договора за покупко-продажба на имота, който искахме за строителство на черква. От кеф отидох в местната черква и там срещам Божидар Димитров. Представих му се и се обърнах със зов за помощ да ми помогне да намеря историята на селото ми. Като му казах Айдарово, предишното име на Изгрев, погледна ме дори с насмешка, но обеща да потърси. Чувахме се на няколко пъти след това и ми каза: „Кмете, няма ви на картата“. И вече се бях отказал, а то какво се оказа – под бетона била историята ни. А тоя бетон върху пътя не знам откога е, като правят хората гробища, каквото им остава на пътя, го слагаха, защото е стръмен и по него особено зимата катафалката я теглим с джип 4х4”.

„Открита е селищна могила, а строителните материали са характерни за строежа от римската епоха от 3-6 век от н.е.“, съобщи директорът на РИМ – Благоевград д-р Христина Цонева, която заедно с колегите си археолози разгледали на място находките. Тя обясни, че може да излязат много неща – вила, крепост, ще се разбере при археологическите проучвания.

В понеделник комисия от Министерство на културата идва в с. Изгрев да прецени какви проучвания ще се правят и колко ще продължат. Те ще решат и кога ще  вдигнат мораториума върху строителството, за да се довърши трасето до гробищния парк на селото.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *